Csendesen beolvasztják a magyarokat

WL

2012. április 30., hétfő 19:19, frissítve: kedd 08:37

A beolvasztás csendes politikáját választotta a szlovák kormány a következő évekre a Magyar Koalíció Pártja szerint, ugyanis Robert Fico kabinetjének pénteken jóváhagyott kormányprogramja nem veszi figyelembe a kisebbségek valós helyzetét, és alig tartalmaz konkrétumokat.

„Az egész dokumentum egyetlen konkrétuma, hogy számol a kisebbségekért és a polgári társadalomért felelős kormánybiztos hivatalának létrehozatalával” – mondta el az MTI-nek Berényi József a kormányprogram kapcsán hétfőn. Hozzátette: a kormány programja azonban még ebben az egy pontban is meglehetősen homályosan fogalmaz, hiszen a poszttal járó hatáskörökre és a kormánybiztosnak az államigazgatáson belüli pozíciójára nem tér ki. Berényi szerint ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy kormánybiztos sem helyettesítheti teljes mértékben a korábbi kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettesi hivatalt.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott állásfoglalása szerint a program nemzeti kisebbségeket érintő része egyáltalán nem veszi figyelembe a legfrissebb népszámlálási adatokat. Megállapításai általánosak, és a dokumentum nem tesz különbséget a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek nagyságára és jellemzőire vonatkozóan.

„Robert Fico kormánya arra a hibás megközelítésre alapozza a következő négy év kisebbségpolitikáját, hogy a többségi nemzetnek és egy-egy kisebbségnek ugyanazon támogatásra van szüksége ahhoz, hogy identitását megőrizze, kultúráját fenntartsa” – jelentette ki Berényi. Ezzel összefüggésben rámutatott: a 2011-es népszámlálás adataiból kitűnik, hogy az elmúlt tíz évben csökkent a magyar, a cseh és az ukrán kisebbség létszáma is, a ruszin és a roma közösség lélekszáma pedig csak kismértékben nőtt. Ez pedig azt bizonyítja, hogy Szlovákiában nem elégségesek a nemzeti kisebbségi identitás megőrzésének az állam által biztosított feltételei.

Több mint százezer szavazattal szerzett többet Robert Fico Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) pártja a magyarok által lakott dél-szlovákiai járásokban. A legnagyobb javulást arányaiban a dunaszerdahelyi járásban könyvelhette el, a szavazatokat tekintve pedig a losonciban. Bővebben>>>

 

„Robert Fico és kormánya tudatában van annak, hogy a mai jogszabályok és intézményi keretek között a szlovákiai magyar közösség megszűnésre van ítélve. Ezért sem helyez kilátásba jogfosztást, de jogbővítést sem” – mondta el Berényi. Hozzátette: a kormányprogram nem tesz említést arról sem, hogy a kabinetnek a következő években szándékában állna átvenni több nemzetközi szervezet ajánlását.

Mivel az MKP szerint Szlovákia ezzel újra semmibe veszi az EBESZ és az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait – az átfogó kisebbségi törvény elfogadását, a kisebbségek nyelvhasználati jogának bővítését –, ezért a párt levélben fogja tájékoztatni az említett két szervezet illetékes tisztségviselőit az ajánlások figyelmen kívül hagyásáról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.