Egy huszonéves fiatalra támadt a medve Erdélyben

MN

2017. szeptember 30., szombat 21:38, frissítve: vasárnap 11:20

Újabb medvetámadás történt Székelyföldön: ezúttal egy huszonéves fiatalt sebesített meg a medve. A férfit felületi sebekkel és harapással szállították szombat délután a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba; miután a férfi sérüléseit ellátták, a csíksomlyói fertőzőosztályra került – közölte Facebook oldalán Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A posztból nem derült ki, hogy hol és miért támadt a medve a férfira.

Borboly felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben ez már a 13. medvetámadás Hargita megyében. Hozzátette, lassan mindennaposok a hírek, videók, hogy a medvék fényes nappal járnak a település főutcáin.

„Nincs ez rendben! Fel kell lépni a közbiztonság és az emberi élet védelmében!” – írta a közösségi oldalán.

Korábban megírtuk, hogy nem szűnnek az elmúlt egy év során rendkívül megsokasodott medvetámadások Erdélyben, ennek ellenére a román hatóságok továbbra is csak félmegoldásokkal igyekeznek orvosolni a problémát. A veszélyes nagyragadozók kilövésének engedélyeztetése helyett a bukaresti környezetvédelmi minisztérium például medveexporttal próbálja „humánus módon” ritkítani a hivatalosan több mint hétezer példányból álló romániai állományt.

Különösen tarthatatlan a helyzet Székelyföldön, ahol Maros megyében idén több mint száz, Hargita megyében pedig mintegy hatvan esetben okozott kárt a medve.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.