Egyszerre lesznek a parlamenti és az önkormányzati választások?

WL

2011. december 12., hétfő 20:55

A román kormány hétfőn eldöntötte, hogy egy időben szervezik meg jövő ősszel az önkormányzati és a parlamenti választásokat.

A kabinet az alkotmány által lehetővé tett rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjeszti a parlament elé a választások összevonásáról szóló törvénytervezetet – közölte Emil Boc miniszterelnök.

Az ellenzék várhatóan bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, így még karácsony előtt bizalmi szavazáson kell helytállnia a kormánynak ahhoz, hogy a tervezet a parlament által is elfogadottá váljon.

Boc azzal indokolta a rendkívüli eljárást, hogy idejében tudniuk kell a pártoknak, mikor lesznek a választások.

Elemzők szerint a kormányt az is sürgeti, hogy már az idén hatályba kell lépnie ennek a jogszabálynak, különben a jövő év elején már nem lehet őszre kitolni az egyébként júniusban esedékes önkormányzati választásokat. Hat hónappal a választás előtt ugyanis már nem módosítható a politikai megméretés időpontja.

Ez a törvénytervezet csak a választás megszervezésének technikai részleteit tartalmazza, nincs benne szó a választási rendszer módosításáról. Korábban ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leszögezte: csak azzal a feltétellel támogatja a választások összevonását, ha nem csökkentik a törvényhozók számát, és arányos választási rendszer szerint szervezik meg a jövő évi parlamenti választásokat. Elemzők és több kormánypárti politikus szerint is így várhatóan érvényben marad a jelenlegi egyfordulós, egyéni választókerületes, arányos választási rendszer.

A választások összevonását bírálta az Active Watch – Sajtófigyelő Ügynökség nevű román civil szervezet, amely szerint a két megméretés egyidejű szervezése jelentősen korlátozni fogja a jelöltek audiovizuális médiában való szereplési lehetőségét, s ezáltal sérülni fog a választók tájékoztatáshoz való joga.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.