Elszánt palócok küzdenek Rimaszombaton

LM

2012. május 8., kedd 18:59

Újabb kezdeményezés indult a kétnyelvű feliratokért Dél-Szlovákiában: a Kétnyelvű Gömörért társulás aktivistái Rimaszombaton tiltakoznak a magyar nyelv diszkriminációja ellen.

„Tiltakozásunk célja nem a szlovák nyelv támadása, hanem a magyar nyelv védelme. Nem a szlovák szöveg helyett, hanem a szlovák feliratok mellé szeretnénk magyar kiírásokat“ – áll a nyílt levelében, amelyet a nyilvánosságnak és a hirdető szervezeteknek címeztek az aktivisták.

Mint arra a mozgalom felhívta a figyelmet, annak ellenére, hogy Rimaszombaton a magyar nemzetiségű és anyanyelvű kisebbség száma jóval meghaladja a 20 százalékot, a vállalatok és a szervezetek évek óta a magyar nyelv mellőzésével, csak szlovákul hirdetnek. A civilek kéttucatnyi figyelemfelkeltő, sárga–zöld tiltakozó plakát elhelyezésével hívják fel a figyelmet a magyar feliratok hiányára.

Elszánt palócok

A mozgalom képviselői az MTI megkeresésére elmondták, hogy ők rimaszombati magyar ajkú polgárok, akik elégedetlenek azzal, hogy a szülővárosukban szinte csak szlovák feliratokat és reklámhirdetéseket olvashatnak. „Elszánt palóc fiatalok és idősebbek, lányok és fiúk, férfiak és nők vagyunk, akik motiváltak, hogy tegyünk a magyar nyelv diszkriminációja ellen" – szögezték le. Önálló mozgalomként az a céljuk, hogy felébresszék Csipkerózsika-álmából a gömöri magyarságot, nyilatkozták.

Érték

A mozgalom hangsúlyozza, a szlovák nyelvű feliratok kizárólagos használata diszkriminatív a magyar nyelvű lakosság szempontjából, és szellemi, erkölcsi és kulturális kárt okozhat. Remélik, akciójuk nyomán a hirdető szerveztek is ráébrednek arra, hogy a tolerancia, a multikulturalitás és a többnyelvűség olyan érték, amelyet ápolni kell az óriásplakátokon is.

Szlovákiában több civil szervezet és mozgalom indított kampányt a magyar nyelv vizuális megjelenítése érdekében olyan településeken, amelyekben a magyar lakosság aránya meghaladta a 20 százalékot. Ilyen a Somorja Hangja – Vox Samaria, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia és a Fontos vagy! nevű civil mozgalom. Hasonló kezdeményezés az Anyanyelvünkért Polgári Társulásnak az Az ügyfél nyelvén elnevezésű nyelvhasználati kampánya, amely szintén arra ösztönzi az ország déli régióinak vállalkozóit, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet ügyfeleik anyanyelvére.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.