Embermentő hősökről emlékezett meg Németh Zsolt

tt

2012. május 11., péntek 12:35, frissítve: péntek 13:07

A Wallenberg-év keretében szervezett kolozsvári megemlékezés nyitóbeszédében Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken délelőtt kiemelte: ma is van ok arra, hogy felidézzük az embermentők emlékét.

Németh Zsolt elmondta: jelenleg az látszik, hogy „recseg-ropog körülöttünk a világ”, újra a „nemzeti önzés divatja” került előtérbe. „A pragmatizmusnak nevezett önzéskultusz jelenlegi stádiumában az európai jobboldali eliteket törli el, mint Franciaországban történt, de lehet, hogy eléri a baloldalt is, és akkor jön majd a szélsőség, mely nem tudjuk, hova vezet” – jelentette ki az államtitkár.

A Wallenberg-év keretében szervezett kolozsvári megemlékezésen Prőhle Gergely a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken azt hangoztatta, hogy tisztességes keresztény semmilyen körülmények között nem lehet egy kicsit sem antiszemita.

A helyettes államtitkár Sztehlo Gábor budapesti evangélikus lelkészről tartott előadást, aki zsidó gyermekek százait mentette meg. A magyarországi evangélikus egyház világi vezetőjeként is mondta Prőhle: „Ha a Wallenberg-év önvizsgálatra késztet, és segít megérteni, ami körülöttünk történik, nem volt hiábavaló.”

Prőhle Gergely a rendezvény zárszavában úgy vélte: az értékközpontú mai állami tisztviselőknek az a legfőbb feladatuk, hogy hidat építsenek az ősi zsidó–keresztény hagyomány és a modern világ között.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.