Évekig pedáloztak, hogy felférjenek a Székely Gyorsra + Videó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 25., péntek 18:41, frissítve: szombat 11:08

Mindhárom csíksomlyói zarándokvonat úton van a pünkösdi búcsú felé, a második és a harmadik szerelvény az Aranycsapat-mozdony és a 17-es Nohab vontatásával péntek hajnalban gördült ki a Keletiből. Egy a Székely Gyorson ülő kanadai honfitársunk három éven át több mint 8000 kilométert kerékpározott, hogy eljuthasson Erdélybe.
A Boldogasszony Zarándokvonattal utazók már egy nappal korábban, csütörtökön megérkeztek a Gyergyói-medencébe – jelentette a Lánchíd Rádió munkatársa a helyszínről. Az odavezető úton egy hatvan körüli férfi rosszul lett, de egy vonaton utazó orvos segített rajta. A kiérkező mentők szerint agyérgörcse volt. A vonatot útja során több megállóhelyen köszöntötték, egyes állomásokon csángó fiatalok kínálták portékájukat. Pénteken a zarándokok ellátogattak az ezeréves határhoz, majd a kontomáci kápolnánál közös szabadtéri szentmisén vettek részt a gyimesi csángókkal. A nap hátralévő részében gyalogos zarándoklatot tettek Gyümesbükk nagytemplomáig a Csíksomlyóra induló csángókkal, majd megkoszorúzták a település vasútállomásán Pfaff Ferenc MÁV-főépítész emléktábláját – mondta el Bóna Judit. Szombat reggel fél 7-kor kelnek útra a zarándokok Csíkszeredára, ahonnan közel 2,5 órás gyaloglás után érkeznek Csíksomlyóra. A Lánchíd Rádió tudósítójának elmondása szerint a résztvevők tudomásul vették, hogy meghiúsult a hamvak szállítása, de arra törekszenek, hogy a zarándoklat mottójának (lelki megújulásunkért, összetartozásunkért) jegyében folytassák útjukat

A kanadai Hamiltonból több mint 8000 kilométert biciklizett 3 éven át egy idős úr, hogy eljusson a Keletiből péntek reggel induló Székely Gyorsra – életében először megy a csíksomlyói búcsúba, igaz, már tapasztalt zarándoknak számít.

– Kétszer vettem részt El Caminón, és megyek majd harmadszor is, de előtte megint megteszem a 8 ezer kilométert. Ez a zarándoklat számomra azt jelenti, hogy tudom, Jézus urunk értünk szenvedett, a feltámadása után pedig azt akarta, hogy szabad legyen a keze. Ez az én útmutatásom – árulta el az MNO-nak Kanadába szakadt honfitársunk egy jókora címeres magyar zászlót szorongatva. Szerinte el kell jönnie annak az időnek, hogy a Gellért-hegy tetején egy Jézus-kilátó, illetve kettős kereszt áll.

Az urat szállító Székely Gyors, illetve a szombathelyi indulású Csíksomlyó Expressz összesen 1400 magyart juttat el a szombati csíksomlyói búcsúba, illetve indult egy vonat csütörtökön is – a Boldogasszony Zarándokvonat a Nyugati pályaudvarról –, amely állami vezetők védnöksége alatt és vallási elöljárók, egyházi személyek részvételével halad, erről bővebben itt olvashat. (Tekintse meg a Hír TV összeállítását is a zarándokvonatról!)

A Székely Gyorson utazik a feleségével 30 év után először vonatra ülő Fodor Ferenc is, aki összességében életre szóló élményre számít a búcsúban és Gyimesbükkön. – Már 2008 óta várunk erre, de csak most fértünk fel a vonatra. Reméljük, jövőre a család többi tagja, a nagy gyerekeink is eljutnak Csíksomlyóra – mondja Fodor Ferenc.

A Székely Gyors szerelvényét hagyományosan 20-80 középszámú B (másodosztályú), 19-80 középszámú B (első osztályú), valamint WRm középszámú étkezőkocsik alkotják. Utóbbiak 1981-ben készültek az NDK-ban, a bautzeni Waggonbau gyárban. Termesek, 23 van belőlük állományban, engedélyezett sebességük 160 km/óra (becenevük: Lovarda). A fülkés személykocsik ugyancsak bautzeniek, és jelenleg a Budapest–Békéscsaba vasútvonalon közlekedő gyorsvonatokban bukkannak fel. A másodosztály fülkéi nyolc- az első osztályúak hatszemélyesek.

A gyorsvonat utasai az „északi vonalon” haladva, a határt Biharkeresztesnél átlépve jutnak el Csíkba késő este. Szállást Csíkszentdomonkos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos és Madéfalva családjai biztosítanak az utazóknak. A szerelvényt immár ötödik éve húzza a 17-es Nohab, a határig egyedül dolgozik a svéd „nagyvas”, Erdélyben Kolozsvárig dízel-, majd onnan tovább Felcsíkig villamosgép előfogatot kap. A címeres mozdonyt egyébként 1963-ban helyezték üzembe, és miután a gyárból „saját lábán” Magyarországra jött, a tapolcai fűtőház szárnyai alatt szolgált, járva a Dunántúlt. 1999-ben megszűnt a közforgalmi funkciója, felújítása után 2003-tól új pályaszámmal megint sínre került a sokak által becsült és szeretett, 2000 lóerős mozdony.

A Székely Gyors egyébként 1944-ig, Erdély végleges elcsatolásáig üzemelt, 2008-ban pedig az Indóház magazin és a Kárpáteurópa Utazási Iroda összefogásából zarándokvonatként állt újra szolgálatba.

aranycsapat
Aranycsapat-mozdony

A somlyói búcsú a román diktátor Ceauşescu bukása után az erdélyi és anyaországi magyarok százezreinek „szent találkozójává” vált. Ide vitt először 2008-ban nyolc kocsiban négyszáz zarándokot a kultikus Nohab dízelmozdony. A zarándokokat Erdő Péter bíboros prímás érsek áldása kísérte a búcsúra. Az ezeréves határra, a Gyimesekbe is eljutó vonat sikere miatt a zarándokok később már 12 vasúti kocsival indultak útnak. Csak azért nem többel, mert ennél hosszabb szerelvény nem fért el a kisebb székelyföldi vasútállomásokon, illetve ennél több kocsit segítséggel sem tudott elhúzni a szent koronás címerrel díszített magyar mozdony. A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2010-ben már két különvonatot indított. Az egyik a már jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven közlekedik, utóbbit a varázslatos Aranycsapat-mozdony húzza és rajta ül Buzánszky Jenő is. Az első vonat az észak-erdélyi útvonalon, a 2011-ben másodszor induló különjárat dél-erdélyi útvonalon jut el Székelyföldre.

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint egy magyar rendszámú autóbusz a csíksomlyói búcsúra szállított zarándokokat, amikor a Maros megyei Balavásár és Kelementelke között kigyulladt. Az utasoknak sikerült még azelőtt elhagyniuk a járművet, mielőtt a lángok elterjedtek volna. A Maros megyei katasztrófavédelem szóvivője, Liviu Danciu főhadnagy az MTI-nek elmondta, a tüzet helyi idő szerint 9 óra 37 perckor jelezték, elsőként a balavásári és az erdőszentgyörgyi tűzoltókocsi ért a helyszínre, de két, Marosvásárhelyről kiküldött tűzoltókocsi is bekapcsolódott az oltásba. Az autóbuszon 71 utas és két sofőr utazott, valamennyiüknek sikerült időben elhagyni a járművet, amely szinte teljes egészében kiégett. Az oltás idején a Balavásár–Szováta országúton mindkét irányban szünetelt a forgalom.Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.