Évtizedek óta nem volt ilyen természeti csapás

LM

2011. december 6., kedd 18:32

Jelentősen csökkent az erdélyi folyók vízszintje a szárazság miatt, amely a szakemberek szerint évtizedek óta a legsúlyosabb.

Románia szinte egész területét aszály sújtja, egyes helyeken augusztus óta nem volt eső. Az észak-erdélyi Máramaros megyében a hatóságoknak vizet kellett osztaniuk a lakosságnak a vízhiány miatt – írta a Krónika című erdélyi napilap. A tűzoltóknak Máramarosszigeten, Felsővisón és Borsán kellett vizet biztosítaniuk.

A partiumi Bihar megyében a Nagyváradon átfolyó Sebes-Körös folyó vízhozama az utóbbi hónapban alig éri el a normális érték felét: másodpercenkénti 18-20 köbméter helyett még mindig csak 8-9 köbméter víz folyik a mederben. A lap szerint száztíz éve volt utoljára olyan száraz a novemberi hónap, mint az idei. Ivóvíz-korlátozást egyelőre nem rendeltek el Nagyváradon, a következő három hétben pedig biztosan nem is fognak. Négyzetméterenként 100-150 liter csapadékra volna szükség a vízhozam normális szintjének visszaállásához, az utóbbi egy-két napban azonban tizenöt liternél több nem esett.

Erdély keleti részén is hasonló a helyzet. A székelyföldi Hargita megyében harminc éve nem volt a jelenlegihez hasonló méretű szárazság, az adatok szerint augusztus 10. óta nem esett az eső Székelyföldön.

A szárazság kevésbé okoz gondot Szatmár és Kovászna megyében, ahol fúrt kutakból látják el vízzel a lakosságot. Ezeknek a kutaknak a vízszintje is csökkent, de nem olyan mértékben, hogy veszélybe kerüljön az ivóvízellátás.

Tánczos Barna romániai mezőgazdasági államtitkár korábban az MTI-nek elmondta, hogy a szárazság teljesen tönkretette a repcetermést. A jövő évi búzatermés is megsínyli majd a csapadék hiányát, így az idei, hétmillió tonnát meghaladó búzatermés után Románia sokkal gyengébb termésre számíthat 2012-ben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.