Ezzel tudnak kibabrálni a magyarokkal

WL

2012. április 19., csütörtök 10:37

A szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása az állampolgárság megszerzésének körülményeitől teszi majd függővé a szlovák állampolgárság megtartását, nem pedig attól, hogy az adott szlovák állampolgár mely másik országban szerzett még állampolgárságot – adta hírül Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szlovák belügyminiszter Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon bejelentésére reagálva nyilatkozott, miszerint Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, amennyiben Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan nem „károsítja” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben marad.

Robert Fico nem tartja jó kezdetnek a szlovák–magyar kapcsolatok szempontjából Semjén Zsolt kijelentését. Bővebben>>>

 


Robert Kalinák szerint a módosítás lényege az lesz, hogy a szlovák állampolgársági törvény egy másik ország állampolgárságának megszerzését – a szlovák megtartása mellett – ahhoz köti majd, hogy az érintett személyek állandó lakhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek. Amennyiben az új állampolgárságot szerző személy tehát állandó lakhellyel rendelkezik majd, a törvény értelmében nem vesztené el szlovák állampolgárságát sem.

Robert Kalinák szerint az állandó lakhely intézménye egy egész sor – a másik országban szerzett – kötődést feltételez. Hozzátette: általános jelenségnek számít az is, hogy az állandó lakhelyre való bejelentkezés esetén a fogadó ország igazolást kér az adott személytől arról, hogy az megszüntette állandó lakhelyét abban az „anyaországában”.

Robert Kalinák rámutatott: a szlovák belügyi tárca által kidolgozandó első öt törvényi norma között lesz az állampolgársági törvény említett módosítási tervezete. A jogszabály-módosítás tervezetének kidolgozását Robert Kalinák szerint a tárca azonnal elkezdi, amint a szlovák törvényhozás bizalmat szavaz Robert Fico kormányának.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.