Félrediagnosztizálták, majd kilenc évre bezárták egy elmegyógyintézetbe

MN

2018. február 14., szerda 10:27, frissítve: szerda 10:28

Kilenc éven keresztül élt elszigetelten egy nő a huszti járási Vilsan (Égermező) elmegyógyintézetében – adta hírül a Prozak.info hírportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

Az intézményben a betegek szörnyű körülmények között töltik mindennapjaikat, az idős asszony sorsa azonban a többiekénél is kegyetlenebbnek bizonyult. Az orvosok hastífuszt diagnosztizáltak nála, ezért elkülönítették a többi betegtől.

Egy ellenőrzés során Oleh Hrihorjev, az Ukrán Legfelsőbb Tanács kárpátaljai emberi jogi biztosa megkérdőjelezte a beteg szakszerű ápolását: „Az asszony esetében semmilyen laborvizsgálatot nem végeztek, mégis elkülönítették kilenc évre. A bűncselekménynek is minősíthető mulasztással tönkretették az idős hölgy életét.”

Az emberi jogi bizottság bakteriológiai vizsgálatot kért az asszony betegségének megállapítására, melynek alapján kiderült: a nő nem volt tífuszos, téves diagnózis miatt kellett elkülönítve élnie annyi éven keresztül – olvasható a portálon.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.