Félrediagnosztizálták, majd kilenc évre bezárták egy elmegyógyintézetbe

MN

2018. február 14., szerda 10:27, frissítve: szerda 10:28

Kilenc éven keresztül élt elszigetelten egy nő a huszti járási Vilsan (Égermező) elmegyógyintézetében – adta hírül a Prozak.info hírportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

Az intézményben a betegek szörnyű körülmények között töltik mindennapjaikat, az idős asszony sorsa azonban a többiekénél is kegyetlenebbnek bizonyult. Az orvosok hastífuszt diagnosztizáltak nála, ezért elkülönítették a többi betegtől.

Egy ellenőrzés során Oleh Hrihorjev, az Ukrán Legfelsőbb Tanács kárpátaljai emberi jogi biztosa megkérdőjelezte a beteg szakszerű ápolását: „Az asszony esetében semmilyen laborvizsgálatot nem végeztek, mégis elkülönítették kilenc évre. A bűncselekménynek is minősíthető mulasztással tönkretették az idős hölgy életét.”

Az emberi jogi bizottság bakteriológiai vizsgálatot kért az asszony betegségének megállapítására, melynek alapján kiderült: a nő nem volt tífuszos, téves diagnózis miatt kellett elkülönítve élnie annyi éven keresztül – olvasható a portálon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.