Ficóék kihagyták a támogatásból a dél-szlovákiai magyar falvakat

PR

2012. július 4., szerda 11:30

Semmit sem kaptak a rimaszombati járásnak a magyar nyelvhatártól délre eső települései abból a támogatásból, amelyet három dél-szlovákiai járás számára hagyott jóvá a szlovák kormány júniusi kihelyezett ülésén – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A Fico-kabinet poltári ülésén a tartalékalapból szabadított fel hárommillió eurót, három – részben magyarok lakta – dél-szlovákiai járás infrastrukturális és egyéb célú fejlesztésének a támogatására.

A hárommilliós csomagból egymillió euró jutott a munkanélküliség szempontjából az egyik legrosszabb helyzetben lévő rimaszombati járásra. A kormány támogatását három város – Rimaszombat, Nyústya és Tiszolc – mellett tizenhét további, a járás északi részén fekvő település között osztják el. Ám „a nyelvhatártól délre eső településekre egyetlen cent sem kerül” – írja a szlovákiai magyar napilap, amely szerint a támogatásból általában azokra a településekre jutott, amelyek élén a kormánypárt, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) által jelölt vagy a párttal rokonszenvező polgármesterek állnak.

A rimaszombati járás déli településein élők nehezményezik az eljárást. Úgy vélik, hogy a rendkívüli kormánytámogatást sokkal arányosabban is el lehetett volna osztani és égetőbb problémák megoldására lehetett volna adni. Érvelésük szerint a pénz elosztása azért is méltánytalan, mert a kedvezményezettek sorából éppen azok a falvak és kistérségek maradtak ki, amelyekben a legmagasabb a munkanélküliség és a legrosszabb a szociális helyzet.

„Nem azoktól akarunk pénzt elvenni, akik gyengék”

„Nem azoktól akarunk pénzt elvenni, akik gyengék és nem tudnak védekezni. Egyértelműen a szolidaritásra alapuló intézkedéseket foganatosítunk” – jelentette ki Robert Fico még június 16-án. A magyar–szlovák viszony kapcsán elmondta: „Ma nem olyan idők járnak, hogy fel kellene tépni a régi sebeket. Én pozitívan tekintek a jövőbe.”

A gazdasági intézkedések részeként egyébként a Fico-kormány csökkenteni készül a munkanélküli-segélyek felső határát. A miniszterelnök június 15-én bejelentette: a jövőben az átlagbér mindenkori összegéhez kívánják kötni a munkanélküli-segély összegének felső határát.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.