Görögország dönthet: „igen vagy nem az euróra”

WL

2011. november 2., szerda 07:03

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kijelentette kedd este minisztereivel tartott válságtanácskozásán, hogy minél hamarabb népszavazást akar kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról.

Az éjszakába nyúló, hét óra hosszáig tartó kormányülés befejeztével Iliasz Moszialosz kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterek egyhangúlag támogatják a miniszterelnök kezdeményezéseit, és hogy a népszavazást „a lehető leghamarabb megrendezik azután, hogy kialakulnak a mentőcsomag legfontosabb részletei”.

Meg nem nevezett tisztségviselők viszont elmondták, hogy két miniszternek még mindig erős fenntartásai vannak a referendummal kapcsolatban, amely az első lesz azóta, hogy a görögök 1974-ben megszüntették a monarchiát.
Papandreu a kormány sorsát a parlamentre bízza a pénteken megtartandó bizalmi szavazáson. „Ragaszkodunk tervünkhöz, a demokrácia nem lehet csak látszólagos, pénteken meg fog nyilvánulni, és hiszünk abban, hogy megnyerjük a bizalmi szavazást, dacára annak, hogy a kormányzó szocialista párt képviselői között is nagy a nézeteltérés. Nem bukik meg a kormány!” - jelentette ki a kormányszóvivő helyettese még a kabinetülés közben.

„Igen vagy nem az euróra”

Papandreu hivatalának közleménye szerint ezt mondta minisztereinek az ülésen: „Erőszakkal semmilyen programot nem fogunk bevezetni, csakis a görög nép beleegyezésével. Ez az ország demokratikus hagyománya, és megköveteljük, hogy külföldön is tiszteletben tartsák. Hiszem, hogy tiszteletben fogják tartani.” Azt fogják megkérdezni a görögöktől, hogy akarják-e az új megállapodást, és hogy az ország bent maradjon-e az eurózónában. A dilemma nem az, hogy „ez a kormány vagy egy másik”, hanem hogy „igen vagy nem a megállapodásra„, „igen vagy nem az euróra” - tette hozzá.

Mint mondta, tudja, hogy lesznek kedvezőtlen piaci reakciók, de szerinte a nyugtalanság ideiglenes lesz. A másik megoldás előre hozott választások kiírása lett volna, de azzal a kormány csak „a felelőssége alól bújt volna ki”, és a helyzet azzal fenyegetett volna, hogy csődbe megy az ország - érvelt a kormányfő.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Európa megdöbbent

Megdöbbenés fogadta szerte Európában a kormányfő döntését a népszavazásról és a bizalmi szavazásról. A nyugat-európai értéktőzsdék kedden erősen mínuszban zártak, miután a befektetők körében valóságos részvényeladási pánikot váltott ki a görög bejelentés. Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői.

A görög kormány válságtanácskozásán a biztonsági kabinet leváltotta a görög fegyveres erők teljes vezérkarát, valamint felmentette tisztségéből a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság további tucatnyi főtisztjét. Erről a védelmi minisztérium számolt be közleményben. A fegyveres erők élén a vezérkari főnökök bizottsága áll, amelynek van egy elnöke, és tagjai egy-egy vezérkari főnök a szárazföldi hadseregtől, a haditengerészettől és a légierőtől. Egy minisztériumi forrás elmondta, hogy a biztonsági kabinet ülését már régen kitűzték erre a napra, be volt tervezve a katonai vezetés leváltása, és annak semmi köze a politikai vagy a gazdasági helyzethez.

Az ellenzéki pártok azonban azonnal támadták a kormányt a vezérkar leváltása miatt. „Maguknak végük van! Hagyják békén a fegyveres erőket!” - mondta Margaritisz Cimasz, az ellenzéki jobboldali Új Demokrácia párt védelmi kérdésekkel foglalkozó politikusa. Antidemokratikusnak nevezte az intézkedést. „Ez csak a bizonytalanságot és az aggodalmat növeli a közvéleményben” - állapította meg a Demokratikus Baloldal párt.

A görög kormányfők - amikor arra számítanak, hogy esetleg változás lesz az ország élén - le szokták váltani a vezérkart, és a helyébe olyan tábornokokat ültetnek, akiket magukhoz közelebb állónak éreznek - mondta ezzel kapcsolatban egy forrás, amely ismeri a görög politikai szokásokat.

Megszavazzák?

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya kedd esti ülésén közölte: megpróbálja elérni, hogy Görögország mégse rendezzen népszavazást, de hozzátette: Görögország dolga eldönteni, hogy mi módon hagyja jóvá vagy utasítja el az európai megállapodást.

Elena Salgado spanyol gazdasági minsizter kijelentette kedd este: az eurózóna országai mind azt akarják, hogy Görögország maradjon a zónában.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter így nyilatkozott a Financial Times Deutschland című lap szerint: az eurózóna továbbra is támogatja Görögországot, ha az ország hajlandó alávetni magát a szükséges reformoknak, és maga is bent akar maradni a blokkban. Schauble szerint a görögök meg fogják szavazni a kormány reformtervét.

Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter is megdöbbentőnek nevezte tokiói idő szerint már szerdán, hogy a görög miniszterelnök népszavazást akar rendezni a mentőcsomagról, minthogy a referendum nem szerepelt a múlt heti európai megállapodásban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.