Hamis lakcímre jelentették be a magyar tanulókat?

TK

2012. május 18., péntek 19:24

Tizenhét burgenlandi településen folyik vizsgálat azzal a gyanúval, hogy a helyi iskolabezárások elkerülése érdekében magyar tanulókat hamis lakcímre jelentettek be – közölte a tartományi ügyészség az osztrák rádió (ORF) pénteki internetes cikke szerint.

A cikk nem sorolja fel az érintett településeket, korábbi beszámolókból ismert ugyanakkor, hogy a burgenlandi tartományi parlament felfüggesztette három, a vizsgálatokban érintett képviselő mentelmi jogát. A képviselők Josef Loos illmici polgármester (Osztrák Szociáldemokrata Párt – SPÖ), Manfred Kölly sopronkeresztúri (Deutschkreuz) polgármester (Burgenlandi Lista) és Gerhard Steier (SPÖ), Cinfalva (Siegendorf) volt első embere mentelmi jogát függesztették fel.

Az ORF internetes tudósítása szerint több helyen a tanárok nehezményezik, hogy hosszadalmas kihallgatásnak vetik alá és „csaknem bűnözőkként kezelik” őket.

A tartományi parlament elnökének tisztségét is betöltő Steier a portálnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy politikai okok állnak a feljelentési hullám mögött. „A feljelentés, a hitelrontás vagy akármilyen módon áskálódni egymás ellen – ez mára szinte a politika alapeleme lett” – mondta. Steier szerint a helyi iskolát sosem fenyegette az a veszély, hogy a minimális 90 fő alá csökken a létszám, és legfeljebb egy magyar iskolás lehetett bejelentve helyi lakcímre.

Több burgenlandi politikus szerint a feljelentések hátterében az áll, hogy októberben önkormányzati választások lesznek a tartományban.

2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner konzervatív (ÖVP) tartományi tanácsost hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az iskola működésének fenntartása miatt utasítást adott a helyi iskola négy magyar tanulójának bejelentésére zurányi lakcímre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. A politikus azzal védekezett, nem tudta, hogy törvényszegésnek számít, amit tett. Mint mondta, meggyőződése volt, hogy senkinek nem árt ezzel, az iskolát viszont megmenti a bezárástól. Falb-Meixner később lemondott tanácsosi tisztségéről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.