Hiába ment neki a multi az Igazi Csíki Sörnek

2015. március 11., szerda 19:58

A romániai suceavai táblabíróság szerdán jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi Igazi Csíki Sörnek termékét a székelyföldi Lixid Project Kft.

A bíróság – a honlapján közzétett ítélet szerint – megalapozatlannak találta a Heineken érveit abban a perben, amelyet a multinacionális cég indított szellemi tulajdona vélt elsajátítása miatt a sörgyártó ellen.

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdán gyártott Ciuc Premium (Csíki Prémium) sörmárkával, amelyet a magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében aztán megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

Az állítólagos ellenséges légkör miatt helyezték át a pert

A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobzását, továbbá – a kártérítés reményében – egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. Az észak-romániai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert, a Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A multinacionális cég egyebek között azzal váltott ki ellenérzéseket a magyarságból, hogy bírósági keresetében az „úgynevezett Székelyföldön” – ez a magyarellenes román média és politikusok által gyakran használt kifejezés, amely tagadja a Székelyföld földrajzi egység létét – tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a beperelt céget és tulajdonosát, Lénárd Andrást.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír