„Jelképesen megbukott az RMDSZ”

PR

2012. április 28., szombat 12:00, frissítve: szombat 12:43

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) úgy véli, a román kormány bukásával a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az általa másfél évtizede gyakorolt hatalomorientált politika is megbukott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzéki szerepre készül, de nem zárkózik el attól, hogy tárgyaljon az Ungureanu-kabinetet megbuktató, kormányzásra készülő szociálliberális szövetséggel – közölte az MTI-vel Kelemen Hunor, a szövetség elnöke, miután péntek este Traian Basescu államfő kormányalakítási megbízást adott Victor Ponta szociáldemokrata pártelnöknek.

Mint ismert, Victor Pontát, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kérte fel kormányalakításra Traian Basescu román államfő, aki ezt péntek este, a román parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után jelentette be Bukarestben. A bukaresti törvényhozói testület ugyanezen a napon buktatta meg a Mihai Razvan Ungureanu vezette román kormányt. Pontát a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) javasolta kormányfőnek.

Az EMNP az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy foglal állást: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának kérdése csak ürügy volt a Mihai Razvan Ungureanu vezette jobboldali kormány megbuktatására.

„Megbukott a különben jobb sorsra érdemes Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök által vezetett kormány, megbukott Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor miniszter, az RMDSZ elnöke is, és személyükben jelképesen megbukott az RMDSZ, valamint az általa immár másfél évtizede gyakorolt hatalomorientált kamarillapolitika, amely egyre inkább csak a pozíciókról, a miniszteri és államtitkári bársonyszékekről szólt és egyre kevésbé a magyar közösség érdekeiről és megoldatlan dolgairól” – véli az EMNP. Szerintük a jelenlegi helyzetben nem az RMDSZ politikusairól, „nem Frundáról, nem Markóról, nem Borbélyról és nem Kelemen Hunorról kell gondoskodni”, hanem az erdélyi magyarokról.

Az EMNP ezúttal is hangsúlyozza, a kormányválság és az önkormányzati választások idején elengedhetetlennek tartja az erdélyi magyar politikai szervezetek közötti párbeszédet és együttműködést. Az RMDSZ vezetői viszont „folyamatosan elütik a társadalmi béke és az erdélyi magyar ügy érdekében történő közös fellépés iránt sóvárgó közösség kinyújtott kezét”. Amint leszögezték, az együttműködés feltétele csupán annyi, „hogy a népnyúzó megszorítások és csődbe vezető politika után most végre ne a miniszteri autókra, a bukaresti pozíciókra és saját fizetésükre figyeljenek, hanem elsődleges szempontjuk az erdélyi magyarság érdeke legyen” – áll a Toró T. Tibor EMNP-elnök által jegyzett közleményben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.