Kárpátalján nincs jelen az ukrán állam – véli a volt grúz elnök

MN

2017. október 14., szombat 14:54, frissítve: szombat 19:52

Grúzia volt elnöke és az odesszai megye ex-kormányzója, Miheil Szaakasvili kijelentette, hogy Ukrajna Kárpátalja megyéjében gyakorlatilag nincs jelen az ukrán állam.

„Havonta járok Kárpátalján, és biztosíthatom önöket, hogy ugyanúgy, ahogy 2014-ben nem volt, ma sincs ott ukrán állam” – mondta az Mk.ru beszámolója szerint Szaakasvili. Véleménye szerint ennek oka nem Magyarország, hanem az ukrán politika hiánya az adott területen.

„Ha például megérkezel Beregszászra, ott egyáltalán nem érzékelhető az ukrán állam léte: magyarok a zászlók, magyar az oktatás, magyar finanszírozású üzleteket bonyolítanak le az emberek” – idézi Szaakasvilit a helyi televízió.

Eközben az Unian hírügynökség viszont arról adott hírt, hogy az ukrán főügyészség a határőrséggel együttműködve azon dolgozik, hogy a magyar határ mentén fekvő telkek állami tulajdonba kerüljenek (vissza). Ezzel a határ könnyebb ellenőrizhetőségét segítenék elő. Eddig harmincnégy parcellát államosítottak, összesen 132 hektáron.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.