Kárpátaljára tartó provokátorokat fogtak el az ukrán biztonságiak

MN

2018. március 15., csütörtök 13:40, frissítve: csütörtök 18:24

Lemberg (Lviv) irányából Kárpátaljára tartó, baseballütőkkel, boxerekkel és késekkel felszerelt 29 személyt tartóztattak föl az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai csütörtök délelőtt a megyehatárt képező Alsóvereckén – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva, írja az MTI.

A híroldal érdeklődésére több kárpátaljai rendőrségi forrás is megerősítette, hogy a biztonsági szolgálat emberei, akik ezekben a napokban fokozottan ellenőrzik a járműveket a Kijev–Csap-főúton, 29 férfit tartóztattak föl az alsóvereckei ellenőrző ponton. Az ismeretleneknél, akik négy járművel tartottak Lemberg megye irányából Kárpátaljára, baseballütőket, boxereket, késeket és símaszkokat találtak. Azt állították a hatósági érdeklődésre, hogy síelni indultak Kárpátaljára. A helyzet tisztázása végett valamennyiüket előállították a Volóci járási rendőrőrsre.

A Levij Bereg ukrán hírportál csütörtök délelőtt azt írta, hogy Ihor Moszijcsuk radikális párti képviselő parlamenti felszólásban bejelentette, éjszaka Kárpátalján 18 személyt vettek őrizetbe, akik a magyar és a cigány közösségek elleni pogromra készültek. Azt is elmondta, úgy tudja, hogy az őrizetbe vételek folytatódnak.

Szerdán fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak Kárpátalján a hatóságok a március 15-ei magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében.

Facebook-oldalán Magyarország ungvári főkonzulátusa szerdán arra hívta föl a magyarországi állampolgárokat, hogy a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára. „Az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzet miatt, az esetleges provokációk elkerülése érdekében 2018. március 16-tól 18-ig egyáltalán nem javasoljuk a Kárpátaljára való beutazást magyarországi csoportok és egyéni utazók részére, különös tekintettel egyes városokra (például Huszt, Ungvár), továbbá nyomatékosan kérjük, hogy a Vereckei-hágó érintését mindenképp kerüljék el ebben az időszakban” – írta közleményében a külképviselet.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.