Kilövés helyett inkább exportálnák a barna medvéket

(Kolozsvár)

2017. szeptember 30., szombat 15:51, frissítve: vasárnap 12:54

Nem szűnnek az elmúlt egy év során rendkívül megsokasodott medvetámadások Erdélyben, ennek ellenére a román hatóságok továbbra is csak félmegoldásokkal igyekeznek orvosolni a problémát. A veszélyes nagyragadozók kilövésének engedélyeztetése helyett a bukaresti környezetvédelmi minisztérium például medveexporttal próbálja „humánus módon” ritkítani a hivatalosan több mint hétezer példányból álló romániai állományt.

A román zöldtárca egy évvel ezelőtt állatvédő szervezetek nyomására, a vadállomány létszámának meghatározása körül tapasztalt állítólagos rendellenességekre hivatkozva felfüggesztette a nagyragadozók (medve, farkas, hiúz és vadmacska) kilövését. Mivel a hatóságok

korábban évente mintegy ötszáz medve levadászására adtak engedélyt,

szakértők szerint a minisztérium döntésének és a megnövekedett szaporodási mutatóknak hála már több mint ezerrel gyarapodott a medvepopuláció az országban, és valójában már inkább a tízezer egyedet közelíti meg. A túlszaporodás és a masszív erdőkitermelés miatt a nagyragadozók immár rendszeresen bejárnak a lakott településekre, és napi rendszerességgel veszélyeztetik az emberek testi épségét, gazdaságaikat; nemrég a 35 ezer lelkes Székelyudvarhely főutcájára tévedt be éjszaka egy termetes medve.

Különösen tarthatatlan a helyzet Székelyföldön, ahol Maros megyében idén több mint száz, Hargita megyében pedig mintegy hatvan esetben okozott kárt a medve,

jelentős pusztítást okozva a háziállatok között. A megsokszorozódott vadkárok és -támadások nyomán nemrég tizenháromezer Hargita megyei polgár tett panaszt a bukaresti ombudsmannál amiatt, hogy a nagyvadállomány szabályozásának elmulasztásával megsértették az élethez és a testi, szellemi épséghez, valamint az egészségük megőrzéséhez fűződő alkotmányos jogukat. A román környezetvédelmi minisztérium szeptember elején ugyanis

jóváhagyta ugyan 140, veszélyesnek bizonyult medve és közel száz veszélyes farkas levadászását, később azonban Gratiela Gavrilescu tárcavezető leszögezte: a beavatkozási kvóta nem a nagyragadozók kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését

olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. Bár Székelyföldön eddig több veszélyes nagyragadozó kilövését kezdeményezték, egyelőre egyetlen medve befogását sem hagyták jóvá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszter ugyanakkor a napokban tartott parlamenti meghallgatásán közölte, mivel Romániában nincs pontos nyilvántartás a medvék létszámáról, összeszámolják és csippel látják el a nagyvadakat. – Tudjuk, hogy körülbelül hétezer példány él az országban, de úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb a populáció. Meg akarjuk előzni, hogy a medvék embert egyenek – fogalmazott Gavrilescu.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a hatóságok előrehaladott tárgyalásokat folytatnak különböző országok nagykövetségeivel romániai kárpáti barna medvék külföldi rezervátumokba történő szállításáról. A politikus nem kívánt megnevezni konkrét célországokat, mindössze annyit árult el, hogy az exportált nagyvadak fiatal példányok lesznek. Vadászok és vadgazdálkodási szakértők képtelenségnek nevezik, hogy a kilövés helyett a hatóságok a medvék áttelepítését pártolják. Felhívják a figyelmet, hogy az elszállított medvék megpróbálnak visszavándorolni eredeti territóriumukra, az új élőhelyükön pedig elpusztulnak, vagy ott is bejárnak a háztáji gazdaságokba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.