Körbekorcsolyázható lesz Mátyás király Kolozsváron

MN

2017. november 9., csütörtök 14:14, frissítve: csütörtök 14:58

Korcsolyapályát alakítanak ki a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport körül – közölte erdélyi tudósítások alapján az MTI.

A városháza sajtóosztálya arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a főtér területének a bérbeadásáról a karácsonyi vásárra még július 18-i ülésén döntött az önkormányzat.

A kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet el is fogadott a polgármesteri hivatal. A cégcsoport öt évre nyerte el a jogot, hogy karácsonyi vásárt rendezzen Kolozsvár főterén. A cég azt is vállalta, hogy egy 800 négyzetméteres korcsolyapályát létesít a Mátyás-szoborcsoport köré, valamint 85 árusítóbódét és egy színpadot is fölállít.

A kivitelező cég pár napja kerítette körbe a szoborcsoportot, s hozzálátott a terület ledeszkázásához és a pályaépítéshez. Amint a Transilvanareporter.ro portál korábban közölte: a jégpálya annak a karácsonyi vásárnak a legfontosabb látványeleme, amely november 24-én kezdődik Kolozsvár főterén.

Horváth Anna helyi önkormányzati képviselő az ügyben azonnali állásfoglalásra kérte fel a műemlékvédelmi bizottságot és a szakmai szervezeteket az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében. A volt alpolgármester provokatív gesztusnak tartja, hogy a magyar érdekképviseletet és közösséget nem tájékoztatták az új elképzelésről.

Az interneten induló vitában megszólalók közül volt, aki jó ötletnek tartotta, hogy körbe lehet majd korcsolyázni a szoborcsoportot, mások a magyarság elleni újabb támadásnak látták a történteket.

A korcsolyapályáról szóló hírek egy nappal azután jelentek meg a magyar nyilvánosság előtt, hogy az RMDSZ kolozsvári önkormányzati frakciója ügyészségi feljelentést tett a szoborcsoport megrongálása miatt, miután az emlékmű talapzatára felmászó ismeretlenek az egyik alak sarkantyúját letörték, a másikét lehajlították.

Kolozsvár főterén évek óta korcsolyapálya működik a téli hónapokban, azonban eddig a szoborcsoporttól távol, a tér keleti oldalán építették fel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.