Kövér megtalálta a tányérzörgés okát

GB

2012. június 6., szerda 21:05, frissítve: szerda 21:47

Kövér László szerint a magyar–román viszonyt terhelő vitákat nem ő provokálta ki, hanem a román kormányváltásra vezethetők vissza.

A házelnök Gyergyószentmiklóson beszélt erről szerda esti sajtóértekezletén, a Magyar Polgári Párt (MPP) választási kampányát támogató székelyföldi körútja második napján.

Kövér erdélyi látogatása napok óta címlapsztori a román lapokban, az országos hírtelevíziók pedig élő közvetítésekben tudósítanak nyilatkozatairól. „Évente többször jövök Erdélybe, négy évvel ezelőtt is segítettem az MPP választási kampányát, és soha semmilyen problémát nem okoztam. Nem bennem van az oka ennek a kitüntető figyelemnek, hogy még a román kormány napirendjére is fölverekedtem magam, hanem a kormányváltás és a választási kampány tényében” – mondta Kövér, arra utalva, hogy Victor Ponta román miniszterelnök a kabinet szerdai ülésén megköszönte a belügy- és külügyminiszterének, hogy „okosan” viszonyultak Kövér „provokáló és felelőtlen” magatartásához.

Azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat – szögezte le Kövér László házelnök szerdán a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi székházában tartott sajtóértekezletén.

Az őszi választásokig nem javul a helyzet

Kövér kifejtette: az új román kormány már a hatalomra kerülésének legitimációját is részben abból merítette, hogy egy „magyar ügy” – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar kara – miatt támadta meg az előző román kormányt. Rámutatott: azóta is egymást váltják azok az intézkedések, amelyek nem a magyar–román együttműködés fejlesztését szolgálják. „A tányérzörgés oka ebben keresendő, és nincs olyan illúzióm, hogy az őszi parlamenti választások előtt sokat javulna a helyzet” – mondta a házelnök.

Kövér László kitartott erdélyi látogatása mellett annak ellenére, hogy a román házelnökök felkérték: halassza el az önkormányzati választások utáni időszakra. Több román politikus és újságíró sértőnek találta a házelnök pünkösd vasárnapján Székelyudvarhelyen tett kijelentéseit. Akkor – Nyirő József, emigrációban elhunyt erdélyi író szülőföldjén való újratemetésének hatósági megakadályozását kommentálva – úgy fogalmazott: „derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”.

Nyirő József ravatala a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.
Nyirő József ravatala a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.


Folytatja a házelnök

Újságírói kérdésre válaszolva Kövér László szerdán a Nyirő-vitát a román kormányváltás számlájára írta, rámutatva hogy a szervezők a korábbi, néppárti kabinetet már hónapokkal korábban tájékoztatták terveikről, és Bukarest semmilyen kifogást nem emelt. „Az új román kormány úgy érezte, hogy ez egy nagyon fontos szimbolikus ügy, amelyben ha velünk szemben fellép, akkor kap néhány szavazatot még pluszban a közelgő választásokon” – jelentette ki.

Az MPP tiszteletbeli elnökeként Kövér László szerdán Hargita megyében folytatta kampánykörútját, Székelyudvarhely, Gyimesközéplok, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós térségének több mint tíz települését kereste fel. Csütörtökön a házelnök Háromszékre (Kovászna megyébe) látogat.

Ha az erdélyi magyar pártok nem alakítanak ki közös álláspontot a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedések ügyében, a magyar kormány nem tud segíteni – jelentette ki Németh Zsolt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott szerda esti csíkszeredai fórumon, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi jelöltjeit mutatták be. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügyében és az arányos képviselet elvét felrúgó román választójogi törvény ügyében is szükséges lenne, hogy a romániai magyar pártok egységes álláspontot alakítsanak ki. „A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a határon túli magyarságban nem lehetünk egyik vagy másik szekerének a tolója. Mindig is azokat a törekvéseket fogjuk támogatni, amelyek értéket jelentenek, és az egység irányába mutatnak” – jelentette ki az államtitkár a csíkszeredai polgármesteri hivatal dísztermében tartott fórum mintegy száz résztvevője előtt. Hozzátette, ugyan maga is pártrendezvényen van, de nem pártügyek kötik össze az EMNP-vel, hanem a közös értékrend és a 22 éves barátság. Németh Zsolt elmondta, a nemzeti összetartozás érzése mélyen beleivódott a magyarságba. „Ott van ez az erő a huszadik század magyar csúcsteljesítményeiben, ott van Dsida Jenőben, Kodály Zoltánban. Ha erről lemondunk, elindultunk a lejtőn” – jelentette ki az államtitkár. Németh Zsolt hangsúlyozta, továbbra is úgy gondolja, hogy a magyaroknak a románokkal közös érdekeik vannak. „Bízom benne, hogy a választási kampány végén le fognak csillapodni a kedélyek, és elkezdhetjük az elmúlt hetekben megnyitott kérdések rendezését” – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.