Lángol az erdő Székelyföldön

HF

2012. július 11., szerda 12:57, frissítve: szerda 14:16

Vasárnap óta ég a fenyőerdő a székelyföldi Kászonaltíz közelében. Szerdán mintegy száz tűzoltó, katona és önkéntes küzdött a lángokkal.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség helyszínen tartózkodó szóvivője, Alina-Maria Ciobotariu elmondta: mintegy száz hivatásos és önkéntes tűzoltó, hegyivadász és civil küzd immár negyedik napja a lángokkal, de ha nem jön egy kiadós eső, erősen kétséges, hogy sikerül-e megfékezni a tüzet belátható időn belül. Jelenleg mintegy negyven hektár fiatal fenyőerdőt pusztít a tűz.

A szóvivő hozzátette, a tűzoltók helyenként erdősáv kivágásával, máshol szántással próbálták körülhatárolni a területet, hogy ne terjedhessenek tovább a lángok. A tűzoltókocsik a hegyes területnek csak az alsó részeit tudják megközelíteni, így a tűzoltók láncfűrésszel, csákánnyal, ásóval, lapáttal, fejszével és seprűvel dolgoznak. Már kedden sikerült körülzárni azt a völgyet, ahol a lángok pusztítanak.

Az 1291 méter magas Répát-hegység csúcsa közelében vasárnap délben csaptak fel a lángok. Az első nap a helyi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, és azt hitték, sikerült eloltani a tüzet, de az erős szél hétfőre újra felcsiholta a lángokat. Ekkor értesítették a katasztrófavédelmi felügyelőséget.

Kedden a megyei prefektus jelenlétében tartottak válságtanácskozást a kászonaltízi polgármesteri hivatalban. Ekkor rendelték el, hogy egy szakasz hegyivadász katona is bekapcsolódjon az oltásba.

„Amikor szélcsend van, meg tudjuk fogni a tüzet, ám ha feltámad a szél, menekülünk” – írta le a helyzetet a Székelyhon portálnak nyilatkozó Bodó Antal, kászoni önkéntes tűzoltóparancsnok. Hozzátette, egy-egy széllökéskor úgy fut végig a tűz a száraz növényzeten, „mintha benzinnel locsolták volna le”. Szerinte ilyenkor annak a veszélye is fennáll, hogy a tűz kitör a körülzárt területről, és újabb erdős területeket ér el. Bodó Antal úgy vélte, ha nem lesz csapadék, akár több hétig is éghet a Répát-hegy oldala.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.