Magyarországnak nincs oka vétót emelni

TK

2011. december 3., szombat 16:38

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton hivatalában fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, a találkozón részt vett Martonyi János külügyminiszter is. A megbeszélés fő témája a korábban vitatott szerb rehabilitációs törvény és Szerbia uniós tagjelölt státusza volt.

A tárgyaló felek kifejezték reményüket, hogy a hétfőn sorra kerülő belgrádi parlamenti szavazáson nem változik meg a mára körvonalazódott és a vitában megerősítést nyert szerb rehabilitációs törvénytervezet, amely most már nem alkalmazza a kollektív bűnösség elvét, és ezáltal Magyarországnak sem lesz oka vétót emelni Szerbia EU-tagjelölti státuszának elnyerése ellen.

Fotó: Miniszterelnökség/Horváth Ernő

 

Orbán Viktor, Martonyi János és Pásztor István leszögezték: a vajdasági magyarságnak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Szerbia – a lehető legnagyobb mértékben illeszkedve az európai értékrendbe – folyamatosan közeledjen az Európai Unióhoz.

Martonyi János az észak-koszovói helyzettel kapcsolatban megismételte: Magyarország nem lát okot arra, hogy az ottani problémák miatt ellenezze Szerbia EU-tagjelöltségét. Pásztor István kiemelt fontosságúnak nevezte több határon is átívelő beruházás megvalósítását: így az Ásotthalom–Királyhalom határátkelő ügyét, a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal újjáélesztését és az óbecsei fürdőberuházást.

Fotó: Miniszterelnökség/Horváth Ernő

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.