„Megismételhetetlen fontosságú választás előtt áll a felvidéki magyarság”

MTI

2017. október 29., vasárnap 12:25, frissítve: vasárnap 12:32

Megismételhetetlen fontosságú a november 4-i szlovákiai megyei választás a felvidéki magyarságnak, mert öt évre meghatározza a helyzetét – jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szombaton Dunaszerdahelyen, a választási kampányt lezáró rendezvényen.

Menyhárt József rámutatott: az egy hét múlva megrendezendő megyei választásnak több szempontból is rendkívüli a tétje, részint amiatt, mert eredményei – a megyei és a helyhatósági választások időpontjainak összevonása miatt – ezúttal nem négy, hanem öt évre szólnak, főként pedig azért, mert a következő megyei választáson vélhetően már alacsonyabb lesz az esélye a felvidéki magyarságnak arra, hogy a mostanihoz hasonló erős megyei képviseletet szerezzen.

„Addigra beérik az a megyerendszer, amelyet még Vladimír Meciar talált ki” – mondta a felvidéki magyar párt elnöke. Ezzel arra a helyzetre utalt, hogy a rendszerint viszonylag alacsony részvételű megyei választás és a viszonylag nagy érdeklődésre számító helyhatósági választás összevonása miatt az eredményeket még inkább befolyásolhatja az a körülmény, hogy a jelenlegi megyéket úgy alakították ki, hogy azokban a magyarok aránya a lehető legalacsonyabb legyen.

„Nagyon fontos, hogy mindenki érezze, a megyéknek olyan kompetenciái vannak, amelyeket nem engedhetünk ki a kezünkből” – hangsúlyozta Menyhárt József. Kifejtette: a megyei önkormányzatnak a szociális szférát, az egészségügyi intézményeket, az infrastruktúra karbantartását, valamint a határon átnyúló kapcsolattartást érintő hatáskörei mind olyan területek, amelyeken – a megyei választáson elért jó eredmény és a magyar képviselet megerősítése esetén – legalább részben sikerülhet ellensúlyozni annak negatív következményeit, hogy a szlovák kormányok folyamatosan elhanyagolják a magyarok lakta régiókat, gazdaságilag leszakadó térséggé téve azokat.

„A november 4-én hozott döntés a következő öt évben meghatározza a felvidéki magyarság helyzetét” – szögezte le a magyar párt elnöke. Hozzátette: az olyan intézkedések, mint Magyarországnak a Felvidéken megvalósuló gazdaságélénkítő programja vagy az óvodaprogram „az anyaország felénk nyújtott keze”, de ennek a térségnek a saját erejét, azt, hogy kezébe tudja venni a sorsát, egy ilyen regionális választáson kell megmutatnia.

Szlovákia történetében a november 4-i megyei választás már az ötödik ilyen voksolás lesz, amelyen megyefőnököket és megyei képviselőket választanak az ország 8 megyéjének élére. A választás tétje jelentős, mivel a jelenlegi közigazgatási rendszerben megyei szinten születik döntés a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak és szociális intézmények jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A 2013-as megyei választáson a magyar szavazatokra számító két politikai erő – az MKP és a Most-Híd vegyes párt – küzdelméből az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett és közel negyven – túlnyomó többségükben saját listán indított – képviselőt juttatott az önkormányzatokba, míg a Most-Hídnak 17 helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak.

A mostani megyei választáson – amely a korábbiakkal szemben egyfordulós lesz – az MKP két megyében indít önállóan megyeelnökjelöltet, a nagyszombati megyében Berényi József korábbi pártelnököt, jelenlegi megyei alelnököt, illetve Nyitra megyében Farkas Ivánt, a párt gazdasági alelnökét. A Most-Hídnak három megyében van saját megyeelnökjelöltje, Pozsonyban Daniel Krajcer, Nagyszombatban Rigó Konrád, illetve Kassán Pataki Károly személyében.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.