Minority SafePack: valószínűleg megvan a szükséges egymillió aláírás

MTI

2018. március 29., csütörtök 13:56, frissítve: csütörtök 14:46

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) összesítése alapján átlépte az egymilliós küszöbértéket a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatóinak a száma.

A FUEN csütörtöki közleményében arra figyelmeztetett, hogy az egymilliós számot becslésnek kell tekinteni, hiszen ez az online aláírásokból és a FUEN tagszervezetei által lejelentett, papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik. A szervezet fontosnak tartotta az aláírásgyűjtés folytatását az április 3-án éjfélkor lejáró határidőig. „Csak akkor lehet biztos a Minority SafePack kampány sikere, ha kényelmesen túllépjük az egymilliós határt” – áll a szervezet közleményében.

A közlemény Vincze Lorántot, a FUEN erdélyi elnökét idézi, aki maga is arra figyelmeztet, hogy nem jött még el az ünneplés ideje. „Minden egyes támogató aláírás számít, és minden aláírás a közösséged erejét mutatja. Mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést!” – fogalmazott az elnök.

Vincze Loránt külön megköszönte a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy élére állt és mindvégig a „motorja” volt az indítványozásnak. „Azért is hálásak lehetünk, hogy kezdeményezésünk egy olyan magyar üggyé nőtte ki magát, amely egyöntetű támogatást élvez mind a magyarországi, mind a határon túli magyarok körében” – nyilatkozta Vincze Loránt FUEN-elnök.

A polgári kezdeményezésekre vonatkozó EU-szabályozás az egymillió támogató aláírás követelménye mellett az aláírások területi eloszlására vonatkozó követelményt is tartalmaz. E szerint legalább hét EU-tagállamban kell az aláírások számának meghaladnia egy – az illető ország EP-képviselőinek számával arányos – országos küszöbértéket. A FUEN úgy becsüli, az országos küszöböt eddig tíz tagállamban – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Bulgáriában, Litvániában és Szlovéniában – sikerült túllépni. Jó esély mutatkozik ugyanakkor arra, hogy az aláírásgyűjtés lezárultáig Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is összegyűlik az országos küszöbértéket meghaladó aláírásszám.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A FUEN megítélése szerint a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagyszámú aláírás markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. A szervezet a kezdeményezésről azt tartja, hogy az a valódi nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az egyik közösségi portálon közölt üzenetében mondott köszönetet az aláíróknak. Úgy vélekedett, hogy a kezdeményezéssel elvitték a magyar ügyet és az őshonos kisebbségek ügyét Európába, és beérni látszik az RMDSZ által koordinált európai kampány is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.