MOGYE: elsőként az alapelvekről állapodnának meg

WA

2012. március 31., szombat 15:24

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói úgy döntöttek, hogy csak azt követően tartják meg a magyar tagozat választásait, miután megállapodnak a román tagozat vezetőivel az egyetem szervezeti felépítését és működését meghatározó Charta alapelveiről.
Az LMP is üdvözölte, és történelmi sikernek tartja a marosvásárhelyi önálló orvosi kar megalapítását. Dorosz Dávid országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében azt írta, az orvosi kar létrehozása az RMDSZ szövetségi elnökének, miniszterelnök-helyettesének és minden képviselőjének következetes, kitartó és céltudatos politikáját dicséri. A magyar kormány reményét fejezte ki, hogy immár az utolsó akadály is elhárult a magyar nyelvű képzés önállóságának útjából.

A MOGYE magyar oktatói a péntek este tartott gyűlésen úgy ítélték meg, kockázatos lenne úgy megtartani a magyar tagozat választásait, hogy előzetesen nem állapodtak meg a román tagozat képviselőivel a charta alapelveiről – mondta el Ábrám Zoltán, az orvosi kar tanára, a korábbi szenátus tagja.

A magyar oktatók egyelőre csak a majdani választások alapelveit rögzítették. Ezek közül Ábrám Zoltán azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a magyar nyelvű oktatás egyetemi képviselőit csakis a magyar nyelven oktató tanárok válasszák meg.

A román tagozat vezetőivel kezdeményezett tárgyalásokon a korábbi szenátus magyar tagjai képviselik a magyar tagozatot. A február 20-án tartott szenátusi választást bojkottálta a magyar tagozat arra hivatkozva, hogy egy el nem fogadott charta alapján tartották. (A távolmaradási felhívást hat magyar oktató nem vette figyelembe, őket a román oktatók beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre.)

Ábrám Zoltán elmondta, hogy a MOGYE magyar oktatói sem az egyetem jelenlegi szenátusát, sem az általa kinevezett testületeket nem tekintik legitimnek. Érvénytelennek tartják azt a határozatot is, amelyet az etikai bizottság vizsgálata alapján hozott Brassai Attila professzor ellen az egyetem vezetése.

A szenátus korábbi tagjának tájékoztatása szerint a magyar oktatók aggodalommal állapították meg, hogy az egyetem illegitimnek tekintett szenátusa hétfőre összehívott gyűlésének napirendi pontjai között nem is szerepel a kormányhatározattal létrehozott magyar–angol karral kapcsolatos kérdések megvitatása.

Cătălin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón az egyetem multikulturális chartájának elfogadását jelölte meg legsürgősebb feladatként. Hozzátette azonban, hogy a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.