Múzeumot, levéltárat és templomot avat a hétvégén Orbán Viktor Kolozsváron

MN

2017. szeptember 29., péntek 19:16, frissítve: péntek 20:11

Orbán Viktor magyar miniszterelnök részvételével ünneplik a hamarosan 500 éves reformációt a hétvégén Kolozsváron és Szászfenesen – írja az erdélyi Krónika. Kolozsváron szombaton református múzeumot, vasárnap pedig a református egyház levéltárának új székhelyét is megnyitják, míg Szászfenesen új református templomot avatnak Orbán Viktor jelenlétében.

Kovács Mária Márta, a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet szomszédságában kialakított Erdélyi Református Múzeum muzeológusa a Krónikának azt mondta: már száz éve megszületett a gondolat, hogy az egyházkerületnek szüksége lenne egy ilyen térre. A múzeum elsődleges célja, hogy otthont adjon azoknak az eszközöknek, amelyeket a gyülekezetek nem használnak, ugyanakkor kiállító felületként is fog működni, olyan tárgyakat lehet majd megtekinteni, amelyek történelmi értékkel bírnak.

Szászfenesen új református templom felszentelésére készülnek, amelyet vasárnap ugyancsak Orbán Viktor jelenlétében adnak át. Az épület építésének azt követően láttak neki, hogy a 2011-es népszámláláson a Kolozsvárral szomszédos községben több mint ezren vallották magukat magyar anyanyelvű reformátusnak. Ennek nyomán döntött úgy az Erdélyi Református Egyházkerület, hogy érdemes templomot építenie a gyülekezetnek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.