Nem csak a Vajdaságban bonthatják ki a levélszavazatokat az aktivisták

MN

2018. április 4., szerda 17:26, frissítve: csütörtök 07:25

Egy délvidéki magyar nő – aki azt kérte, hogy a neve maradjon titokban – a Lánchíd Rádiónak megerősítette, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái valóban kibontják a határon túli magyarok levélszavazatait, s ha azt látják, hogy nem a Fideszre szavazott, megkeresik és nyomást gyakorolnak rá, hogy változtassa meg a szavazatát. Erről a ma a Magyar Nemzet is beszámolt.

A délvidéki magyar nő így foglalta össze a velük történteket: „Családi ebéden voltunk, vendégségben, amikor jött az aktivista. Családtagom szívélyesen fogadta, hiszen úgysem az ellenzékre szándékozott szavazni. Addig a mi borítékjaink is ott voltak az asztalon, amit a férjem elvett, hogy majd mi elvisszük a borítékot. Ekkor az aktivista szívélyesen felajánlotta, hogy majd ő segít kitölteni. Mi ezt visszautasítottuk, de

a házigazda helyett kitöltötte az adatokat, majd odatette elé a papírt, és mutatta, itt a 13-as.” Ami arra utal, a listán a Fidesz–KDNP-t is megmutatta neki.

Ezen a történeten kívül több, a nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló külhoni magyar is beszámolt gyanús esetekről, közös jellemzőjük, hogy mind a VMSZ aktivistáihoz köthetők. A szervezet, amelyet a magyar kormány stratégiai partnerének tekint, egyébként nyíltan arra buzdít mindenkit, hogy a Fideszt támogassa.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azonban ma a Lánchíd Rádiónak adott interjújában tagadta és az utóbbi hónapok rágalomhadjárata részének nevezte azokat a – Délhírben is – megjelent vádakat, hogy aktivistáik felbontották volna egy délvidéki kettős állampolgár lezárt borítékát, ráadásul számon is kérték, miért adott le érvénytelen szavazatot. A politikus szerint a Délhír című portál a Jobbik vajdasági szócsöve, amely pénzért közöl efféle kitalációkat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Pásztor azt is kizárta, hogy aktivistáik beleszólnának abba, ki hogyan szavaz, állítása szerint feladatuk mindössze az, hogy segítsenek a szavazócédula melletti ív pontos kitöltésében. Úgy véli ugyanis, hogy sokak, elsősorban az idősebbek számára ez bonyolult feladat, nekik viszont az az érdekük, hogy érvényes szavazatokat adjanak le. Azt ugyanakkor

elismerte, hogy ha a szavazók megkérik az aktivistákat, akkor azok eljuttatják a levélszavazatokat a konzulátusokra,

bár tapasztalataik szerint ezzel a lehetőséggel nem mindenki él.

Hasonló hírek érkeztek egyébként Romániából is. A ZiarHarghita.ro című kétnyelvű székelyföldi portál egyenesen csalást kiált, mondván a levélszavazatokat Romániában sem a konzulátusokon adják le, hanem az úgynevezett demokráciaközpontokban, amelyek semmilyen jogi garanciát nem tudnak vállalni arra, hogy a szavazat úgy jut el Magyarországra, ahogy a szavazó leadta.

Tény, hogy

mindhárom romániai magyar párt egy ideje már buzdít a szavazásra, sőt újabban már nyíltan a Fidesz mellett kardoskodnak.

A pártok valóban arra kérték a kettős állampolgárokat, hogy lehetőleg vigyék be a pártközpontokba vagy a külképviseletekre a szavazatokat, hogy biztosan idejében megérkezzenek Magyarországra. Akárcsak a Vajdaságban, a pártok aktivistái Romániában is felajánlották a segítségüket a szavazólapok kitöltéséhez. Innen ugyanakkor egyelőre nem érkezett olyan leleplező információ, hogy bárkinek a szavazatához hozzányúltak vagy befolyásolni próbálták volna.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.