„Ez a kormány nem fogja szítani a feszültséget Magyarországgal”

NT

2012. április 28., szombat 18:45, frissítve: vasárnap 11:43

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint Szlovákia nem fogja megismételni a 2006 és 2010 között elkövetett hibákat. A tárcavezető úgy gondolja, Ján Slota és az SNS nélkül sokkal hatékonyabb lehet az ország külpolitikája.

Lajcák a Pravda napilapnak adott terjedelmes nyilatkozatot terveiről a külügyi tárca élén. „Mikor Robert Ficóval beszéltem munkakörömről, megegyeztünk abban, hogy ott kell folytatnom, ahol abbahagytuk. Ez azt jelenti, hogy össze kell hangolni a külügyi koordinációt (...), a kormánynak pedig erős felhatalmazása van, nincs most egy olyan partnerünk, aki fékezné a külpolitikát, mint 2006 és 2010 között” – jelentette ki a miniszter.

Lajcák kifejtette, az SNS külpolitikai szempontból annyira szalonképtelennek számított, amit nem lehetett helyrehozni. „Egy focimeccshez hasonlítanám, ami már 0-3-ra áll, veszítünk, a csapattársunk öngólt rúg, de tovább folytatja” – vélekedett az SNS-ről az előző kormányban a miniszter.

„Teljes felelősségem tudatában biztosíthatom Önt arról, hogy ez a kormány nem fogja szítani a feszültséget Magyarországgal. Ez nincs a témák listáján, mellyel foglalkozni akarunk. Számomra Magyarország szomszéd, szövetséges és partner” – válaszolt a diplomata a déli szomszéddal való kapcsolatokat illető kérdésre.

Slota aranyköpései

Ján Slota az elmúlt években számtalan magyarellenes kijelentést is tett. Legutóbb pártjával a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását szerette volna elérni. Március elején neofasisztának nevezte a magyar kormányt, és Goebbels cselekedeteihez hasonlította Németh Zsolt megszólalásait. A választási kampány kezdetén Orbán Viktor ötödik hadoszlopának nevezte az MKP-t és a Hidat, hozzátéve: a „magyar irredenták Dél-Szlovákia autonómiájának kikiáltása és Magyarországhoz csatolása után vágyakoznak”. Már konkrét támadást is vizionált: „Ha a magyar vadászok átjönnének, golyós puskáikkal két nap alatt kikészítenének minket.” Máskor arról beszélt, hogy a gazdasági csőd felé haladó Magyarország folyamatosan fegyverkezik. Azt is állította, hogy a magyar hadsereg „kiadósan gyakorolja a Dunán való átkelést, s csak azt nem tudjuk, hogy előbb Ausztriába, vagy Szlovákiába akar erővel átkelni”. Berényi Józsefet, az MKP elnökét szégyentelen besúgónak nevezte. Az elnöktől párttársai sem akartak elmaradni, Andrej Danko alelnök például vizsgálati fogságba helyeztette volna a Békemenet szlovákiai résztvevőit.

A külügyminiszter kijelentette, Szlovákiát egy olyan partnerként képzeli el a külpolitikában, akiben meg lehet bízni. Ezért a külföldi missziókban is részt fog vállalni az ország, például biztonsági prioritásnak számít az Afganisztánban való szerepvállalás is. „Ha Szlovákia felelősen viselkedik, akkor felelős viselkedést kérhet számon a partnereitől is” – tette hozzá.

Forrás: BUMM.SK

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.