Orbán Viktor el akarja kerülni a kerítésépítést a román határon

MTI

2017. október 4., szerda 11:59, frissítve: csütörtök 08:11

Orbán Viktor miniszterelnök a Nagyváradon megjelenő Bihari Naplónak nyilatkozva kijelentette: nőni fog a kelet felől Európára nehezedő migrációs nyomás, és ez megnöveli Románia súlyát a következő időszakban.

„Keleti határainál előbb-utóbb hatékony határzárrendszert kell létrehoznia. Másképp Romániát el fogják lepni a migránsok, és akkor nekünk, magyaroknak kell majd a román határon kerítést húznunk. Ezt mindenképp szeretnénk elkerülni. Szívesen segítünk inkább – ha kell – Romániának abban, hogy meg tudja védeni a keleti határait.”

A miniszterelnökkel készült interjú több más témát is érint, például a visegrádi négyek bővítését: „Egy V4 plusz Románia formációban megtalálhatnánk az együttműködésnek azt a formáját, amely végül a romániai románoknak is életszínvonal-emelkedést, nagyobb biztonságot és jobb perspektívát jelentene. Mi ezt a kaput nyitva tartjuk” – jelentette ki.

A miniszterelnök azt is elmondta azonban, hogy a magyar kormánynak feladata kiállni a nemzetközi fórumokon és kétoldalú viszonylatban is a magyar kisebbségi közösségek jogai érdekében. Konkrét megoldandó ügyként a bezárt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraindítását és az egykor államosított ingatlanok „csigalassú” visszaszolgáltatási folyamatának a felgyorsítását említette. Hozzátette, a magyar nemzetpolitika már nem merülhet ki csupán jogvédelemben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Biztatónak tartotta, hogy Liviu Dragneával, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével a marosvásárhelyi iskolaügy kapcsán sikerült kedvező személyes kapcsolatot kialakítania. „Ezt szeretném megerősíteni a két kormányzó párt között is, függetlenül attól, hogy különböző nemzetközi politikai családokhoz tartozunk” – tette hozzá.

Túlélni a centenáriumot

Nagy-Románia létrejöttének a 2018-as centenáriumára utalva kijelentette: „a románok megérdemlik, hogy őszintén beszéljünk velük, és mi is megérdemeljük azt, hogy őszintén beszéljenek velünk”. Hozzátette: „megpróbáljuk a ’18-as évet valahogy úgy túlélni, hogy mind a két közösség úgy érezhesse,

méltóságának sérelme nélkül került ki egy érzelmileg is bonyolult időszakból”.

Az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket a katalán népszavazás fényében firtató kérdésre Orbán Viktor kijelentette: a katalóniai történésekre nem reagál a magyar kormány, mert spanyol belügynek tekinti. Viszont az autonómiát olyan gondolatnak látta, amely körül sok a bizalmatlanság.

„Ott azonban, ahol nem elvi csatákat vívtunk, hanem megpróbáltunk gyakorlatias együttműködést kialakítani, mint például a Vajdaságban, kiderült a szerbeknek is, hogy nem ördögtől való, és a magyarokkal ebben a kérdésben is meg lehet egyezni. Romániával egyelőre messzebb vagyunk ettől” – vélekedett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.