Orbánék találkozójával megkezdődik „a normáils kommunikácó”?

PR

2012. április 13., péntek 21:25

Szlovákia érdekelt abban, hogy jó és baráti kapcsolatot tartson fenn szomszédaival, így Magyarországgal is – jelentette ki pénteki pozsonyi sajtóértekezletén Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A kormányfő bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban találkozhat először április 26-án, egy többoldalú miniszterelnöki találkozó keretében. A Miroslav Lajčák külügyminiszter hivatali beiktatása alkalmából rendezett sajtóértekezleten Fico kiemelte, a találkozó alkalmas lesz arra, hogy „megkezdődhessen a normális kommunikáció” a két ország között. Lajčák úgy fogalmazott: országa nemcsak akarja a jó viszonyt Budapesttel, hanem magatartásával törekszik is ennek elérésére. Szerinte a két ország kapcsolatai jobbak, mint amilyennek a média bemutatja. A szlovák diplomácia vezetője elmondta, hogy magyar kollégája volt az első, aki telefonon gratulált neki kinevezése alkalmából. Martonyi János budapesti látogatásra is meghívta őt, tette hozzá Lajčák.

Alapelvnek nevezte, hogy két partnerországról, két szomszédról, két szövetségesről van szó, amelyeket számos közös dolog fűz egymáshoz. „Természetesen vannak kérdések, melyekről eltér a véleményünk, ezeket békésen, érvekkel, az európai szabályok és normák alapján fogjuk megvitatni” – idézi a SITA hírügynökség a külügyminisztert. Senkinek sem tesz jót a médián keresztüli üzengetés, éretlenség ilyen módon kommunikálni – vélte Lajčák. Szerinte Szlovákia és Magyarország két érett európai uniós és NATO-tagállam, amely ennek szellemében fog viselkedni a jövőben.

Mint megírtuk, Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a szlovák–magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után nem lehet nulláról kezdeni. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Robert Fico által kilátásba helyezett gazdaságpolitikai lépések kísértetiesen hasonlítanak a magyarországi nem szokványos intézkedésekhez: megadóztatják a multikat és egy, a csipszadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodnak.

Orbán Viktor április 4-én levélben gratulált Robert Ficónak miniszterelnöki kinevezéséhez; a magyar kormányfő reményének adott hangot, hogy a két ország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez. Mint ismert, a március 11-ei előre hozott választásokat elsöprő fölénnyel nyerte a Robert Fico vezette baloldali Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD).

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.