Orvosolhatatlan szlovákiai probléma kerül terítékre

PR

2012. május 9., szerda 23:18

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) csütörtökön először tart regionális konferenciát Révkomáromban, amelynek témája A nemzeti közösségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvénytervezet ismertetése, megvitatása lesz.

Az SZMK célja ezzel a minél szélesebb nyilvánosság számára felhívni a figyelmet a szlovákiai magyar kisebbség jogállásának kérdésére, amely az országban orvosolatlan probléma a rendszerváltás óta. A kerekasztal szakértői által kidolgozott tervezet szabályozza a szlovákiai magyar kisebbség státuszát, valamint leszögezi önrendelkezésének alapelveit is.

A szervezet fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben, az érintettek elsődleges bevonásával legyen megvitatva a törvénytervezet, köztük az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, közéleti szereplőkkel, s minden érdeklődővel közösen. „A kerekasztal tavaly decemberi országos konferenciáján merült fel a regionális konferenciák megszervezésének gondolata, hogy az itt kapott javaslatokat összeegyeztetve építhessük bele a tervezetbe“ – mondta el Tóth Károly, az SZMK ügyvivője az MTI-nek.

A révkomáromi regionális konferencia e körút első állomása. Az előadó, Horony Ákos, az SZMK jogsegélyszolgálatának jogásza maga is közreműködött a tervezet megalkotásában. A további időpontok és helyszínek egyelőre egyeztetés alatt vannak, várhatóan az év második felében kerül sor a további konferenciákra. A törvényjavaslat definiálja a nemzetiségi közösségeket és rögzíti az állammal fennálló alapvető kapcsolatukat, azaz jogaikat és kötelességeiket az állammal szemben. Létrehozza továbbá azokat az intézményeket, amelyeken keresztül a közösségek részt vehetnek az őket érintő döntések meghozatalában.

Mint arra a kerekasztal felhívta a figyelmet, Szlovákiában jelenleg a parlament és a kormány dönt a nemzetiségi, kulturális sajátosságokkal bíró kérdésekről, amely komoly problémát jelent, hiszen az adott közösség belső életéről, szubjektív nézőpontot igényelő kérdésekről van szó.

A 73 szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala független informális intézmény, amely a szlovákiai magyar szervezetek egyeztető fórumaként szolgál. A szervezet az idén további rendezvényeket tervez, az országos népszámlálási adatok ismeretében hamarosan „Ki a magyar?” címmel indít széles körű társadalmi vitát a sajtóban és az interneten, ahol olyan témákat tervez boncolgatni, amelyekre az elmúlt tíz év során nem eléggé figyelt oda a szlovákiai magyarság, s amelyek esetlegesen okai lehetnek a magyarság fogyásának Szlovákiában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.