Ősztől megszűnhet a képviselők mentelmi joga

tt

2012. május 7., hétfő 15:05

Szeptember elsejei hatállyal – a szlovák alkotmány elfogadásának 20. évfordulóján – szűnhetne meg a parlamenti képviselők büntetőjogi mentessége – adta hírül a törvényhozás házelnöke szóvivőjének közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

Pavol Chovanec, Pavol Paska házelnök szóvivője szerint a törvénymódosítást egy olyan szakértői csoport dolgozná ki, amelyben minden parlamenti párt – két honatyával – képviseltetné magát.

A legutóbbi ilyen jellegű jogszűkítéséről februárban döntött a szlovák törvényhozás. A március elsején hatályba lépett módosítás – amelyet 147 igen szavazattal hagyott jóvá a 150 fős törvényhozás – a parlamenti képviselők, az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét szüntette meg.

A parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetésének ötletével néhány nappal a márciusi parlamenti választásokat követően állt elő Robert Fico későbbi szlovák kormányfő, aki akkor jelezte: egy ilyen lépés megtételét csak széles körű politikai konszenzus részeként akarja megvalósítani.

Amennyiben a büntetőjogi mentesség megszüntetését a parlament szeptember elsejei hatállyal szeretné életbe léptetni, akkor a tervezetet június elsejéig a szlovák törvényhozás elé kell terjeszteni. Ennek kivitelezését viszont bonyolíthatja az a tény, hogy a Richard Sulík vezette ellenzéki, liberális Szabadság és Szolidaritás már a törvényhozás elé terjesztett egy hasonló célzatú indítványt. Ennek a javaslatnak a támogatására viszont a 83 képviselői mandátummal rendelkező kormánypárt az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem tett ígéretet. A szlovák törvények értelmében azonban, ha ez a javaslat elutasításra kerülne, ugyanabban az ügyben hat hónapig nem lehet újabb tervezetet előterjeszteni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.