Pártaktivisták segítik a határon túliaknak a szavazólapok „helyes” kitöltését

MN

2018. március 22., csütörtök 17:34, frissítve: péntek 07:18

Különös hír jelent meg nemrég a vajdasági Pannon RTV honlapján. A tudósítás szerint lakossági fórumot tartottak pénteken este Hajdújáráson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szervezésében, amelyen egyébként az elmúlt nyolc év eredményeit dicsérték. A rendezvény fő témája a Magyarországon soron lévő választás és az azon való részvétel fontossága volt. A híradás végén így fogalmaznak: „Az előadók hangsúlyozták, a VMSZ aktivistái segítenek a szavazólapok helyes kitöltésében, mivel csak a megfelelően kitöltött szavazólapok lesznek érvényesek.”

Ahogy a Magyar Nemzet már korábban megírta, nemrég kétoldalas hirdetés jelent meg a legnagyobb példányszámban eladott vajdasági magyar napilapban, a Magyar Szóban, ahol arra biztatják az olvasókat, hogy „Ikszelj! Mert magyarnak lenni kúl határon innen és túl”. A névtelen hirdetéshez kapcsolódó szövegben ez állt: a délvidéki magyar választópolgárok levélszavazás útján vehetnek részt a magyarországi parlamenti választáson. Ehhez nem kell egyebet tenniük, mint a szavazólapon ikszelni a kiválasztott pártra, majd a szavazólapot betenni a fehér borítékba és leragasztani – így lesz titkos a szavazat. „Azonban nagyon fontos, hogy a szavazata érvényes legyen! A szavazat akkor érvényes, ha az adatlap pontosan van kitöltve. Ebben aktivistáink segíteni fognak Önnek” – ígérte a hirdető.

Most viszont már nemcsak az azonosító adatlapok kitöltését, hanem a szavazólapok kitöltését is segítenék a VMSZ aktivistái.

A hír kikerülése után a második legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége azonnal reagált. Közleményükben jelezték: az a fajta „segítség”, amit a VMSZ kínál a Délvidéken élő külhoni magyar állampolgároknak, nincs összhangban a demokratikus és szabad választások egyik alapkövetelményével: a névjegyzéki és a szavazati joggal bíró állampolgárok személyes adatainak titkosságával. Mint fogalmaznak: „A választópolgárt azonosító adatlap/szavazólap kitöltése aktivisták és pártkáderek által, illetve a szavazólevelek helyszíni begyűjtése komolyan megkérdőjelezi a választási folyamatok titkosságát, mert alkalmat adnak a »segítséget« nyújtóknak a szavazásra jogosult állampolgárok befolyásolására, nyomásgyakorlás kifejtésére, illetve illegális, pártpreferenciákat tartalmazó adatbázisok kialakítására, valamint az adatbázisokban rögzített adatokkal való kereskedelemre.

Ennek értelmében felkérjük a délvidéki magyarságot arra, hogy mondjon NEMet a házaló aktivistáknak!”

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke már február elején arra figyelmeztetett, hogy értesülései szerint a VMSZ aktivistái a szavazási levélcsomagok „helyes kitöltésében” is közreműködnek majd, sőt a „voksokat össze is gyűjtik, hogy eljuttassák őket a szabadkai konzulátusra. A VMSZ azonban nem csak efféle segítséget nyújt, hanem

közben minden erejével nyíltan kampányol is a kormánypárt mellett.

Így sajnos nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a „nem helyesen” kitöltött (értsd: nem a Fideszre ikszelt) szavazólapok is célba érnek-e majd” – írta akkor Szávay.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Sajnos semmi meglepő nincs abban, hogy a VMSZ a szavazólapok kitöltésében is fog segíteni. Pontosan tudtuk, hogy ez fog történni – mondta el most lapunknak a jobbikos képviselő. Szerinte

nem csak a VMSZ vesz részt ebben az akcióban, hanem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is.

Ezek a pártok teljesen alárendelődnek a Fidesz akaratának, és mindent megtesznek a kormánypárt győzelméért. – Egyre világosabban látszik, hogy már nemcsak a Fidesz vezetői rettegnek az elszámoltatástól, hanem a vele szövetséges határon túli magyar pártok is. Ezeknek a vezetői között szintén vannak olyanok, akiknek lehet félnivalójuk, hogy a Jobbik-kormány utánajár, hogyan is gazdálkodtak a Magyarországról kapott pénzekkel – tette hozzá a Jobbik politikusa.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.23.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.