Román miniszterelnök: Ha kiteszik a székely zászlót, lógni fognak

MN

2018. január 11., csütörtök 16:37, frissítve: csütörtök 20:48

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában fejtette ki véleményét a magyar politikai pártok vezetőinek nemrégiben lezajlott találkozójáról, ahol az autonómiaelképzelések összehangolásáról írtak alá nyilatkozatot – írja a Transindex.

A portál beszámolója szerint a kormányfő úgy fogalmazott, hogy nem akarja figyelmen kívül hagyni a témát, „az autonómiakövetelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják”, és hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor „azok is lógni fognak akik kitették. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.”

Az MTI összefoglalója szerint a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát, és ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetők. E leírás szerint a kormányfő úgy fogalmazott: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom, milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.” Azt is kijelentette: az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román–magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának centenáriumi éve.

Arra is kitért, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. „Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez” – jelentette ki.

Tudose később egy közösségi oldalon pontosította nyilatkozatát: mint írta, románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének autonómiájáról, és már a felvetést is alkotmánysértőnek tartja.  

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

"A Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, és nem kell ezeket komolyan venni. Ezek csupán a Románia egységének a destabilizálására tett kísérletek a centenárium évében" – írta.

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte a román kormányfőt.

Twitteren közzétett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette Tudose nyilatkozatát. Hangsúlyozta, hogy „a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a kormányfő leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget.

„A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, „de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

„Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani – ehhez ajánlunk partnerséget és kérünk tiszteletet” – írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

A Mediafax hírügynökség később azt írta: határozottan elutasította a román jobbközép ellenzék legerősebb pártjának számító Nemzeti Liberális Párt elnöke a közös nyilatkozatban megfogalmazott autonómiakövetelést. Ludovic Orban szerint a kezdeményezés gyakorlatba ültetése teljességgel esélytelen.

Razvan Rotaru, a bukaresti kormány vezető erejének számító Szociáldemokrata Párt Botosani megyei parlamenti képviselője szerdán országos népszavazás kiírását kérte Klaus Iohannis államfőtől az autonómia ügyében.

 „Eljött az ideje, hogy intézményes választ adjunk, egyszer s mindenkorra lezárva az autonómia témáját, amellyel minden évben előhozakodnak azok, akik a magyar nemzetiségűek képviselőiként állítják be magukat” – jelentette ki.

Mihai Tudose kérjen bocsánatot!

Az LMP-nél megdöbbentek a román miniszterelnök kijelentésein és közleményben ítélték el azokat. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja azt írta, az LMP teljes politikai közössége felháborodott, mert „Mihai Tudose nem csak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot, és az alapvető európai értékeket”.

Felszólították a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt, annak érdekében, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul bocsánatot kérjen.

Az Együtt is közleményben reagált: szerintük Tudose elfogadhatatlan kijelentése a történelem legsötétebb korszakait idézi, mely nem megoldja, hanem tovább élezi a feszültségeket, s új problémákkal sújtja a közép-kelet-európai térséget.

„Ez a hozzáállás nem a székelyzászlóról szól, hanem arról, hogy államhatároktól függetlenül mindenkinek joga van az önrendelkezéshez és a szabad identitásválasztáshoz, legyen bár magyar, román vagy bármilyen nemzetiségű. A román kormányfőnek azonnal vissza kell vonnia nyilatkozatát, és bocsánatot kell kérnie mindazoktól, akiket szavaival megbántott” -írta az ellenzéki párt.

Jóval később érkezett a Fidesz elítélő közleménye, amelyben elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak minősítették a nyilatkozatot. „A kijelentés a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idézi és olyan agresszivitásról tanúskodik, amely egy magát európainak tekintő állam kormányfőjétől megengedhetetlen. Tudose szavai túlmennek minden határon, példátlanok az európai politikában és végérvényesen belevésődnek minden magyar lelkébe és emlékezetébe. Azonnali bocsánatkérése jelen helyzetben a minimumot jelenti. A Fidesz-KDNP mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjük az erdélyi magyarokat akár Románia primitív kormányfője ellen is” - írta Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató.

 

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.