Saját fegyverével szívatják a magyarokat jelentgető románt

2018. április 5., csütörtök 11:38, frissítve: csütörtök 14:53

Negyedszer is törölte a Facebook Dan Tanasa blogger hivatalos oldalát – a Székelyföldön született román férfi arról híresült el, hogy tucatjával jelentgeti fel az erdélyi magyar önkormányzatokat a bíróságokon a magyar feliratok miatt, és nyeri meg a pereket ellenünk. Most saját fegyverét fordították ellene: magyarok ezrei jelentik nacionalista tartalom miatt a blogger tízezres követői táborral rendelkező Facebook-oldalát, ezért azt immár negyedszer törölte az amerikai szolgáltató.

A Kovászna megyében született, most 36 esztendős férfi kommunikáció szakon végzett, és már vizsgadolgozatában jelezte az érdeklődése irányát: arról értekezett, milyen Románia és a románok megjelenése az erdélyi magyar nyelvű sajtóban. Később ő lett a Székelyföldön „elnyomott” románok önkéntes szószólója, és nagy valószínűséggel a bukaresti titkosszolgálat ügynöke is.

Utóbbira az is bizonyíték, hogy egymaga annyit publikál a blogján, mint máshol egy egész szerkesztőség. Mintha mindenütt ott lenne, pontosan dokumentál minden egyes „románellenes” gesztust – ha felavatnak valahogy egy magyar nyelvű emléktáblát Székelyföld egyik szegletében, másnap pedig egy mosdó feliratot tesznek ki a másikban egy önkormányzati épületben, mindkét helyről megy a blogger feljelentése a bíróságra.

A férfi családja a nyolcvanas években, a Ceausescu-féle iparosításkor került Moldvából Sepsiszentgyörgyre. Egyszerű munkásszülők gyerekeként született a székelyföldi településen, ott végzett (román nyelvű) középiskolát, aztán a brassói Transilvania Egyetem pszichológia és neveléstudományi karán diplomázott, majd 2011-ben mesterfokozatot szerzett kommunikációból és PR-ból.

Dan Tanasa saját bevallása szerint 2008 óta ír az „RMDSZ és a Magyar Polgári Párt által ellenőrzött helyi önkormányzatok vaskos visszaéléseiről”, amelyeket Hargita és Kovászna megye román lakosai ellen követnek el. Jó ideje nemcsak cikkeket, hanem feljelentéseket is szövegez, hogy megállítsa az említett megyékben azt az „etnikai tisztogatást, amelynek ki vannak téve a románok”.

Két éve büszkén idézte Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, aki egy helyi lapnak azt nyilatkozta: „egy vagy két ember a hivatalban gyakorlatilag csak azzal foglalkozik, hogy megválaszolja Dan Tanasa vagy más hasonlók kéréseit”. Lia Olguta Vasilescu korábbi szociáldemokrata szenátor szerint „ha Dan Tanasa nem lenne, akkor ki kellene találni”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A feljelentéseket gyakran egy hangzatos nevű szervezet, a Civil Egyesület a Büszkeségért Európában (ADEC) nevében teszi meg. Ezt a román cégbíróság adatai szerint négyen alapították, a blogger az elnöke. Az egyesület célkitűzései között a román nemzetállam népszerűsítését, az alapvető emberi jogok védelmét nevezik meg, kiemelve, hogy utóbbiakat a román nyelvű román állampolgárok esetében tartják fontosnak, éljenek a határokon belül vagy a diaszpórában.

Különös, hogy a férfi évekig úgy védte a székelyföldi románok jogait, hogy ő Spanyolországban és Németországban élt. Ennek ellenére igen hatékonyan dolgozott: ha egy eldugott kis falu polgármestere kitűzte a székely lobogót, napokon belül ment a blogger által aláírt feljelentés a bíróságra a helyszínen készült fotókkal.

Munkáját elismerik Romániában: a Hargita–Kovászna megyei románok védelmében kifejtett bátorságáért a Voiculescu család alapítványa 50 ezer lejes (három és fél millió forintos) pénzjutalommal járó elismerésben részesítette, mellette megkapta a szabad sajtóért kifejtett Bátorság díjat, valamint a Hargita–Kovászna–Maros megyei románok civil fóruma elismerő oklevelét is. A blogger Voiculescu médiatermékeinek, így például az Antena 3 televízió nem éppen magyarbarátságáról híres beszélgető műsorainak is gyakori vendége.

Dan Tanasa professzionális módon használja ki azt a tényt, hogy a román törvények és szabályok sok esetben egymásnak ellentmondók, így a bíró kétféleképpen dönthet, és jellemzően a bloggernek ad igazat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.