Semjén: Malina Hedvig ügye általános emberi jogi kérdés

2014. április 30., szerda 17:16, frissítve: szerda 19:56

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig ügye általános emberi jogi kérdés, és rávilágít arra, hogy napjainkban Szlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet.

Semjén Zsolt közleményében kiemelte: üdvözlik a szlovákiai civil társadalom fellépését a Malina Hedvig ellen folyamatban lévő eljárás ügyében. A szerdai pozsonyi demonstráció tudatosítja a szlovákiai közvéleményben, hogy Malina Hedvig közel nyolc éve húzódó ügye mindenekelőtt általános emberi jogi kérdés, és rávilágít arra, hogy napjainkban Szlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet. Ezt fejezi ki a tüntetés mottója is: „Ma Malina Hedvig, holnap te?” – fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: bíznak abban, hogy a civil társadalom határozott kiállása előrelépést jelent majd abban a folyamatban, amelynek eredményeként Szlovákia polgárai közül senkinek sem kell majd attól félnie, hogy hatalmi önkény áldozatává válhat, hanem bizalommal fordulhat az állam és az igazságszolgáltatás felé.

Minden segítséget megadnak Malina Hedvignek

Magyarország abban érdekelt, hogy Szlovákiában mindenki nyugodtan élhessen, a magyar közösség szülőföldjén boldoguljon, jogegyenlőséget élvezzen, és nyelvének használata, vagy a magyar identitásának vállalása miatt tagjai ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint Malina Hedvig – fejtette ki Semjén. Kiemelte: Malina Hedvig számára – lévén 2013 decembere óta magyar állampolgár – minden rendelkezésre álló segítséget, így a konzuli védelmet is biztosítja Magyarország az ellene folyó eljárás további szakaszaiban.

Szerdán a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett tart támogató tüntetést Pozsonyban a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.