Sepsiszentgyörgyön belekötöttek a magyar nemzeti szimbólumokba

MN

2018. március 13., kedd 19:17, frissítve: kedd 21:45

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatát felszólította Kovászna megye prefektusa azzal, hogy más ország zászlóját csak Románia zászlójával együtt lehet kihelyezni. Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonban csupán március 15-én fogják Magyarország zászlóját kitűzni – Románia zászlója mellé, a most kifogásolt szimbólumok nem Magyarország hivatalos zászlói – írja az Erdély.ma.

Mint részletezik, jelenleg a városban az ünnepre készülve a városközpontban magyar nemzeti színű szalagokat, a Főtéren magyar nemzeti zászlót, valamint néhány utcában kokárdákat lehet látni. Ezek a szimbólumok azonban nem Magyarország hivatalos zászlói, mivel „a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával” – jegyzik meg.

Antal Árpád-András polgármester kiemelte a nyilatkozatában: „170 éve ünnepeljük március 15-öt Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy  idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák”.

Az 1.157/21.11.2001-es kormányhatározatra hivatkoznak, mely szerint a nemzeti kisebbségek, amelyeknek van országos szintű szervezete vagy egyesülete, a rendezvényeiken joguk van használni a saját jelképeiket. Ezért helyezte ki Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat és zászlókat.

Dr. Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikus szerint: „Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér-zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.