Szijjártó: A külhoni magyarság sorsa nem lehet alku tárgya

MN

2017. október 10., kedd 13:53, frissítve: kedd 15:06

Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket érintő rendelkezéseit, mivel azok sértik az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződést. Mivel az a kisebbségek jogainak erősítéséről is rendelkezik, Magyarország hétfőn az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán kezdeményezni fogja annak felülvizsgálatát, valamint hogy a napirenden szerepeljen: Ukrajna megszegte a társulási szerződést. Az elfogadáshoz minősített többségre van szükség – tette hozzá az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy ha Ukrajna nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, akkor gazdasági szankciók léphetnek életbe, a társuláshoz ugyanis szabadkereskedelmi megállapodás is tartozik, amellyel megnyíltak az európai piacok Ukrajna előtt. Kiemelte azt is, hogy Ukrajna az uniós integrációhoz további lépéseket tervez, de Magyarország blokkolni fogja, amíg az oktatási törvény a jelenlegi formájában érvényben marad.

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást Magyarország az elsők között ratifikálta 2014-ben. A miniszter „hátba szúrásnak” minősítette, hogy az idén szeptember 1-jén hatályba lépő szerződés után négy nappal Kijev olyan törvényt fogadott el, amely szerzett jogokat vesz el a kárpátaljai magyaroktól. Ungvári egyeztetésükön a kárpátaljai magyarok képviselői, civil szervezetei, a helyi egyházak és pedagógusok azt kérték, hogy a magyar kormány ne hátráljon meg, ezért egyeztetés helyett a törvény visszavonása hozhat csak megoldást. Azt az érvelést „cinikus mesének” titulálta, hogy a törvényre a kisebbségek hiányos ukránnyelv-tudása miatt lenne szükség, Magyarország minden nemzetközi fórumon cáfolni fogja ezt. Az anyanyelvi oktatásnak és az ukrán nyelv ismeretének semmi köze egymáshoz, utóbbit a magyar nyelvű oktatás mellett is lehetne fejleszteni – mondta. Kijelentette: a kérdésről a csütörtökön Budapestre érkező ukrán külügyminiszterrel is egyeztetni fog, hiszen Ukrajnának nem csupán földrajzilag vezet az út Európába Magyarországon át. Megoldást csak a törvény kisebbségeket sértő részének visszavonása jelenthet, a magyar kormány pedig harcolni fog ezért – tette hozzá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.