Szlovákiában süket fülekre találtak, Strasbourg következik

PR

2012. május 3., csütörtök 17:45

Alaptalannak minősítette Gubík László és két társa szlovák állampolgárságuk elvesztésével kapcsolatos panaszát a nyitrai körzeti hivatal – tudta meg Gubík Lászlótól az MTI pozsonyi irodája csütörtökön. A magyar állampolgársággal rendelkező szlovákiai magyar társaival nemzetközi bírósághoz fordul.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő még április 26-án találkozott Varsóban, ahol a kettős állampolgárságról nem esett szó. Orbán a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt mondta: „minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel”, élvezi mindkét fél nyitottságát, és reményeik szerint „a sikerek oldalvizén” megoldást nyer.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még április 17-én azt közölte: Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tesz, ha a Fico-kormány a bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ismert, Robert Fico közlése szerint kormánya úgy akarja megváltoztatni a törvényt, hogy ne „károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat, de – mint Fico kijelentette – Magyarország tekintetében a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia.

Gubík László, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik felvidéki magyar szlovák állampolgársága elvesztésének ügyében két hasonló helyzetben lévő társával, Dolník Erzsébettel és Kassai Gyulával együtt március másodikán fordult panaszlevéllel a nyitrai körzeti hivatalhoz. Gubík és társai panaszaikat négy pontba foglalták.

Gubík levele első pontjában arról értesítette a hivatalt, hogy nem ért egyet szlovák állampolgársága elvesztésével, a második pontban a hivatal azon eljárásával szemben emelt panaszt, hogy nem kézbesítette neki azt a határozatot, amelynek alapján személyét törölték a Szlovák Köztársaság állampolgári kötelékéből, valamint nem adott felvilágosítást számára arról sem, hogy a határozattal szemben milyen jogi lépéseket kezdeményezhet. Gubík a panaszlevél harmadik és negyedik pontjában a szlovák állampolgársági törvény vele szemben alkalmazott részének alkotmányba ütköző mivoltára mutatott rá, valamint kérte, hogy a hivatal szolgáltasson számára igazolást arról, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgára.

Gubík László az MTI-nek elmondta, hogy a nyitrai körzeti hivatal válaszlevelét szerdán kapta meg. Hozzátette: már nem is bízott benne, hogy választ kap panaszára, de úgy tűnik, a körzeti hivatal csak kivárta a válaszadásra fenntartott hatvannapos határidőt. Gubík László első számú panasza – hogy nem ért egyet állampolgársága elvesztésével – kapcsán a nyitrai körzeti hivatal megállapította: a hivatal a hatályos törvények szerint járt el. A körzeti hivatal a döntésről szóló határozat kézbesítésének elmaradása kapcsán adott válaszában rámutat: nem volt kötelessége értesítést küldeni egy ilyen határozatról, mivel Gubík László nem egy általa beadott kérvény és határozat alapján vesztette el szlovák állampolgárságát, hanem a szlovák állampolgársági törvény idevonatkozó cikkelye értelmében.

Alaptalannak minősítették a panaszt

A nyitrai körzeti hivatal hatásköri hiányra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgárságról szóló törvény alkotmányosságának megítélését, valamint az állampolgársági hovatartozásról szóló igazolás kiadását is. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy Gubík a kérvény beadásakor nem a vonatkozó szabályozás szerint járt el, és nem személyesen adta be. A felsorolt érvek alapján a nyitrai körzeti hivatal Gubíkék panaszát alaptalannak minősítette.

„A nyitrai körzeti hivatal ezen válaszával kimerült a Szlovákián belüli jogorvoslati lehetőség, ezért most nemzetközi bírósághoz fordulunk” – mondta el az MTI-nek Gubík László. Hozzátette: jogi képviseletüket Strasbourgban az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, Lomnici Zoltán fia, ifjabb Lomnici Zoltán látja majd el. A beadvány feladásának pontos időpontját a jövő hét folyamán pontosítják az érintettek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.