Több mint 13 év után kiengedték az utolsó temerini fiút is

MN

2017. december 30., szombat 15:48, frissítve: szombat 16:24

December 26-án, kedden szabadult fogságából az utolsó temerini fiú: Máriás István annak az öt fiatalnak az egyike volt, akiket 2004-ben egy szerb férfi csoportos megverése miatt ítéltek tíz-tizenöt éves börtönbüntetésre, gyilkossági kísérlet vádjával.

A most harmincnégy éves Máriás kapta a legnagyobb szabadságvesztést, az amnesztiatörvény miatt másfél évvel korábban szabadulhatott. A Délhír portál az otthonában kereste fel a férfit, aki büntetéséről és tettének okairól is beszélt a lapnak.

„Őszintén megmondom, ha most lennék abban a helyzetben, mint 2004-ben, amikor elítéltek, akkor sem gondolkodnék egy percet sem. Mert akkor sem tudtam elviselni, ha a magyar anyámat szidják, és most sem vagyok hajlandó erre. Az a férfi félmeztelenre vetkőzve ugrált a nyolcadik osztályt épphogy csak befejező kislányokra, akik ballagás után voltak ott. Szerintem akkor lennénk bűnösök, ha tétlenek maradtunk volna. Nem azzal volt a bajunk, hogy elítéltek, hanem hogy mekkora büntetést kaptunk, én tizenöt évet” – mondta Máriás.

A bántalmazásról nem beszélt többet a férfi.

Az ítélet szerint az öt magyar fiatal 2004 júniusában félholtra verte a harminchét éves Zoran Petrovicot. Az áldozatot életveszélyes sérülésekkel, anyaszült meztelenül hagyták heverni a temerini piactérnél. Az újvidéki bíróság elsőfokú ítéletében gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt, és háborús bűnösöknek kijáró, tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tetteseket. A legfelső bíróság 2005 októberében helybenhagyta az ítéletet, ami hatalmas felháborodást váltott ki a délvidéki magyar közvéleményben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az egyik elítélt, Horváth Árpád szerint áldozatuk drogkereskedő volt, aki zaklatta a helyszínen összegyűlt fiatalokat, és Horváth barátnője felé is fenyegetően megindult, így kezdődött a konfliktus.

Az ítélet jogosságát maguk a temerini fiúk sem tagadták, a kiszabott büntetés hosszát viszont sokan igazságtalannak és az egész délvidéki magyarságra nézve fenyegető döntésnek tartották – ugyanebben az időszakban mindennapos volt, hogy magyarokat is megvernek pusztán származásuk miatt, a szerb elkövetők többnyire azonban jelentéktelen büntetésekkel úszták meg a támadásokat.

„Figyelmeztetés volt ez a magyaroknak, hogy ne álljanak ellen a szerbeknek”

– vélekedett az ítéletről Máriás István. Ő a börtönben is sokszor került verekedésbe, mert a rabok hallottak ügyéről.

Az utoljára szabadult temerini fiú elmondta, azt sem hajlandó elfelejteni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és akkori vezetője, Kasza József nem állt ki mellettük, hanem épp a legszigorúbb büntetés kirovását kérte. „Megvan az újságból kivágott cikk, itt valahol a papírjaim között.

Háborús bűnösök és többszörös gyilkosok voltak ott a börtönben hasonló büntetésekkel, én pedig egy verekedés miatt, mert magyar vagyok”

– mondta a Délhírnek Máriás. A férfi jelenleg munkát keres Temerinben, de az sem tartja kizártnak, hogy külföldre megy pénzt keresni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.