Tömegesen lesznek magyar állampolgárok a háromszékiek

MTI

2016. február 2., kedd 22:29

Egy éven belül magyar állampolgár lesz a székelyföldi Háromszék négy városa felnőtt lakosságának a fele – közölte a Maszol.ro portál egy szociológiai felmérés eredményeit bemutató keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóról szóló tudósításában.

A 2015 novemberében végzett felmérésben Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton több mint tízezer személyt kérdeztek meg a kedvezményes honosításról és településük problémáiról. Kiderült, hogy a háromszéki magyar városok felnőtt lakosságának 42 százaléka már megszerezte a magyar állampolgárságot, és további 12 százalékuk egy éven belül szeretné igényelni azt.

Barna Gergő szociológus rámutatott, hogy elsősorban fiatalok és magasan képzettek igényelték a magyar állampolgárságot. Legtöbben a magyar etnikai identitással indokolták ezt, de sokan gyakorlatiasabb okokat is megneveztek. Például azt, hogy a magyar állampolgárság megkönnyíti számukra a külföldre utazást, például az Egyesült Államokba, a munkavállalást, a tanulást és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magyar állampolgárságát kihasználva szeretne külföldre emigrálni.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének elnöke rámutatott, hogy támogatják a könnyített honosítást, de szeretnék, ha a magyar kormány olyan programokat rendelne melléje, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítenék.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint több javaslatot is megfogalmaztak a magyar kormánynak, például kérték, hogy terjesszék ki a határon túli cégekre a növekedési hitelprogramot, ami a kis- és középvállalkozókat támogatná, és a munkahelyteremtést ösztönözné, de kedvezményes kamatú kölcsönökkel is ösztönözhetnék a beruházásokat.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.