Továbbra is készülnek az újratemetésre

WA

2012. május 17., csütörtök 01:16

A székelyudvarhelyi szervezők továbbra is arra készülnek, hogy május 27-én a városban újratemetik Nyirő Józsefet – tudta meg az MTI Szász Jenőtől, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökétől.

Az MTI azt követően kereste meg Szász Jenőt, hogy nyilvánosságra került az erdélyi Krónika értesülése, mely szerint a román kormány arra készül, hogy megakadályozza Nyirő József író május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.

Az erdélyi napilap csütörtökön megjelenő, az MTI-hez már szerda este eljuttatott cikke „bukaresti forrásokra” hivatkozva közölte, hogy az ügyben szerdán a bukaresti külügyminisztériumba kérették Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, aki azonban Marosvásárhelyen tartózkodott, így a külügyi tárcánál az ügyvivő képviselte a bukaresti magyar diplomáciai kirendeltséget. A Krónika értesülései szerint a román külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés.

Szász Jenő elmondta, nincsen tudomása arról, hogy diplomáciai bonyodalmak alakultak volna ki a Nyirő-temetéssel kapcsolatban. Hozzátette, az általa vezetett Székelyudvarhelyért Alapítvány a Magyar Országgyűlés Hivatalával közösen szervezi az eseményt, a román hatóságokkal pedig az Országgyűlés Hivatala tartja a kapcsolatot. „Az országok közötti vetületek nem tartoznak ránk” – mondta Szász Jenő. Nyomatékosította: „mi az újratemetésre készülünk”.

Az MPP elnöke abbéli reményének adott hangot, hogy a kényszerű helyszínváltoztatás nem válik a rendezvény hátrányára. Miután a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy a város központjában tartsák a rendezvényt, a helyi Papkertet választották az esemény helyszínéül. Szász Jenő elmondta, a Szent Miklós-hegyi plébániatemplom mögötti telek a római katolikus egyház tulajdonában van, ezért nem engedélyköteles. A többhektáros terület nagyobb, mint a város főtere, ezért még több zarándok befogadására alkalmas. A helyszín a főtérről a Rózsa utcán keresztül érhető el ötperces sétával, és a Cserehát nevű dűlőről is megközelíthető – közölte.

Szász Jenő – mint kifejtette – fontosnak tartja, hogy az érdeklődők gyalogosan közelítsék meg a Papkertet, a szűk utcák ugyanis nem alkalmasak az autós megközelítésre. A szervezők mintegy 15 ezer résztvevőt várnak az eseményre. A rendezvény helyi idő szerint 12 óra 30 perckor kezdődik. A felvezető zenei rész után a négy magyar történelmi egyház részéről hangzik el egy-egy beszéd. Ezt követően az egész Kárpát-medencei magyarság búcsúzik az írótól: Székelyföld, Mezőség, Csángóföld, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Dunántúl és Tiszántúl művészeinek az előadásai következnek. Elhangzik Nyirő József végrendelete is, amelyben az író azt hagyakozza, hogy ha a testét nem is, de a lelkét vigyék a kolozsvári Házsongárdi, vagy a székelyudvarhelyi temetőbe.

A 14 órától tartandó emlékmisét Mátyás Károly főesperes celebrálja. A szentmise után Nyirő József élete négy fontos helyszínének: Székelyzsombornak, Kidének, Székelyudvarhelynek és Budapestnek a szónokai mondanak búcsúbeszédet. A gyászmenet a program szerint 16 órakor indul a temetőbe.

Szász Jenő elmondta, az eseményre Székelyudvarhelyre várják Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállítják Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.