Tréningeket tartottak az erdélyi magyar iskolákban

2014. március 21., péntek 22:08

Tíz erdélyi magyar iskolában mintegy ötszáz diák számára tartottak a hét folyamán különböző tréningeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett magyar felsősök éve programsorozat keretében.

Répás Zsuzsa, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a programot ismertető kolozsvári sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta, a programmal a szülők figyelmét próbálják ráirányítani az anyanyelvű iskoláztatás fontosságára.

A körút során a Fáy András Alapítvány által szervezett tréningeken 5. és 6. osztályos fiatalokat vontak be olyan játékokba, amelyek segítik őket a legfontosabb gazdasági és pénzügyi ismeretek elsajátításában. Egy olyan önismereti tréninget is ajánlottak, amelyik saját képességeik felismerésében igazítja el őket.

Répás Zsuzsa elmondta, a program keretében nyári magyarországi továbbképzést is szerveznek osztályfőnököknek, és mind a mostani tréningekből, mind az osztályfőnöki továbbképzésből módszertani csomagokat állítanak össze, amelyeket minden magyar tannyelvű iskolába eljuttatnak.

A helyettes államtitkár hozzátette, internetes játékokkal is próbálják megnyerni a serdülők korosztályát. Egy már elindított játék online újságszerkesztésre tanítja a gyerekeket, egy újabb játék pedig arra ösztönzi őket, hogy tervezzenek a városukat, környezetüket bemutató túrautat.

„Az oktatás megszervezése mindenütt az adott állam feladata. A magyar kormány abban tud segíteni, hogy a magyar iskolák valami pluszt is adjanak, hogy megérje magyar iskolába járatni a gyermeket” – nyilatkozta Répás Zsuzsa.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.