Újra tárgyal a román kormány a magyar tagozatról

tt

2012. február 27., hétfő 20:15

Újabb tárgyalást folytat Catalin Baba román oktatási miniszter a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségével a magyar tagozat megalapításáról – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Fekete Szabó András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője.

A politikus a hétfői kormánykoalíciós tárgyalásokról számolt be. Mint mondta, hangsúlyosan felvetődött az egyeztetéseken a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzet, ahol az egyetem román többségű szenátusa elutasítja a magyar tagozat megalapítását annak ellenére, hogy az oktatási törvény ezt előírja az olyan multikulturális egyetemek esetében, mint amilyen a MOGYE.

Fekete Szabó szerint megállapodtak abban: az oktatási miniszter a következő napokban megpróbál egy utolsó kísérletet tenni, és meggyőzni az egyetem szenátusát, hogy módosítsa az egyetemi chartát a multikulturális egyetemekre vonatkozó törvényes előírások betartásával. Amennyiben ez nem sikerül – mondta a frakcióvezető – a jövő héten a román kormány határozatot fogad el a magyar tagozat megalapításáról.

A MOGYE szenátusa tavaly nyáron fogadta el az egyetemi chartát, de azt elutasította a minisztérium, mivel nem tesz eleget a jogszabály által előírt feltételeknek. Az egyetem most sem rendelkezik érvényes működési szabályzattal, ennek ellenére megszervezték az egyetemi választásokat, amelyeket bojkottáltak a magyar oktatók és diákok.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.