Útravaló Erdélyből – Kallós Zoltán

MN

2018. április 8., vasárnap 10:30, frissítve: vasárnap 15:29

Kallós Zoltán erdélyi néprajztudós, népdal- és balladagyűjtő díjait képtelenség felsorolni. 1990 óta nem telt el úgy három év, hogy a munkásságát ne jutalmazták volna valamilyen kitüntetéssel, de volt, hogy egy évben több elismerést is kapott.

Csak a legfontosabbakat említve: kétszeres Kossuth-díj, Magyar Corvin-lánc, Nemzet Művésze cím. A februárban, 92 évesen elhunyt néprajzi polihisztor tavaly az Europa Nostra-díj internetes szavazással megítélt közönségdíjasa lett.

Két éve, 90. születésnapi köszöntőjén adott interjújában a moldvai csángók magyar identitásának megőrzését illetően pesszimistán, a magyar táncházmozgalom fennmaradását tekintve pedig optimistán tekintett a jövőbe. „A kultúránk tartott meg minket ezer évig” – vallotta.

A Kallós Zoltánnak balladákat mondó, éneklő és zenélő emberek már szintén nem élnek. De a dalok, balladák a tudós gyűjtő segítségével megmaradtak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.