Útravaló Erdélyből – Kányádi Sándor

MN

2018. március 30., péntek 15:30

Mire gondolt a költő? Verselemzés során sokan magyaráznak bele olyan tartalmat, értelmezést is a költeményekbe, amelyet a szerző egyáltalán nem szándékozott megfogalmazni a mű születésekor. Elnyomó rendszerekben különösen keressük a sorok közti üzenetet, a cenzort átverő kikacsintást.

Így járt Kányádi Sándor is, a ma élő talán legnagyobb költőnk. A Ceausescu-korszak alatt ugyanis olyan verseibe is belemagyaráztak mélyebb tartalmakat, amelyek csak egy hangulatról, érzésről szólnak. Pedig ezek a versek anélkül is, önmagukban gyönyörűek – a Kossuth-díjas nagygalambfalvi költő minden sora olyan közel van a természethez, hogy az a ma urbánus emberének jószerével elképzelhetetlen.

Nincs más dolgunk, mint figyelmesen meghallgatni a verseket (Volna még, Purdé, Sörény és koponya) és Kányádi Sándor hozzájuk fűzött történeteit is. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.