Útravaló Erdélyből – Kolumbán Gábor boldogságreceptje

MN

2018. április 6., péntek 15:00, frissítve: péntek 15:35

Nehéz elkézpelni olyan politikust, akit nem a bukás, hanem éppen a sikeresség gondolkodtat el annyira, hogy hátat fordítson a politikának. Kolumbán Gábor mérnök-fizikusból lett közgazdász, politikusból civilszervezet-vezető, Hargita megyei tanácselnökből bivalytenyésztő.

Városi ember létére egy kis faluba, Énlakára költözött. Régi falusi házában villany is csak azért van, hogy fel tudják tölteni a telefont és a laptopot. Jár a városba – tanítani, bivalysajtot eladni –, de boldog már csak ott tud lenni, ahol a természet ritmusa szerint élhet.

A paraszti életformának és kultúrának vannak a modern világ számára is értékesíthető elemei és tapasztalatai – ha például megfogadnánk a mértéktartás elvét, sokkal könnyebbek lennének a hétköznapjaink – állítja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.