Van, aki szándékosan marad ki belőle

tt

2012. május 29., kedd 16:25

A Nyirő József újratemetése körüli vitákból kimaradt Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az író műveinek kiadásában kellene versengeni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szándékosan tartotta magát távol a Nyirő József újratemetésével kapcsolatos vitától. „Helyeseltem, hogy az EMNP székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje nem avatkozott be a két másik polgármesterjelölt adok-kapokjába” – nyilatkozta kedden az MTI-nek Toró T. Tibor, azt hangsúlyozva, hogy a tervezett újratemetés helyi szervezőjeként Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltjének, az engedélyezés folyamatában pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben újabb mandátumra pályázó Bunta Levente polgármesternek jutott főszerep az újratemetés ügyében.

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő József erdélyi íróról.

Vélhetően a székelyudvarhelyi polgármester szándékos lépése miatt nem került sor vasárnap Nyirő József újratemetésére – írta meg lapunk. Lukács Csaba, a szertartás kommunikációs vezetője a Lánchíd Rádiónak úgy nyilatkozott: az erdélyi író fizikai újratemetése a napokban megvalósulhat. A Hír TV Kontraszt című műsora is a székely apostollal foglalkozott.


Toró úgy vélte, a román hatóságoknak, a székelyudvarhelyi polgármester hivatalának és a szervezőknek is megvan a maguk felelőssége a történtekért. Sajnálatosnak tartotta, hogy a „székely apostol hazatérése nem lehetett ünnep a székelység számára”.

Toró elmondta, nem tudja eldönteni, hogy tragikomédiaként vagy a komédia határát súroló tragédiaként könyvelje el a történteket. „Most már nem az újratemetés szervezésében kellene vetélkedni, hanem abban, hogy ki tudja újra kiadni Nyirő József műveit. Most az a feladat, hogy minél többen ismerjék meg a székely apostol írásait. Így kellene megismertetni Nyirő Józsefet, nem pedig egy túlpolitizált esemény virtuális főszereplőjeként” – jelentette ki Toró T. Tibor.

Kedden az EMNP székelyudvarhelyi szervezete is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben közölte: nem tiszte eldönteni, hogy a polgármester vagy a szervezők hibáztak, de megannyi jele van annak, „hogy egyik fél sem a kegyeleti szertartás méltóságát tartotta szem előtt” – áll a közleményben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.