Visszaesőnek számítanak a magyarverő kolozsvári futballhuligánok

2017. szeptember 13., szerda 17:42, frissítve: csütörtök 11:32

Notórius magyarellenesnek és bajkeverőnek számítanak azok a román futballdrukkerek, akik az elmúlt hétvégén rátámadtak a CFR 1907 Kolozsvár (eredeti, gyakran ma is használt nevén Kolozsvári Vasutas Sport Club – KVSC) helyi magyar szurkolóira és magyarországi vendégeikre. A tömegverekedésbe torkollt incidens főkolomposai ezúttal is a kolozsvári Universitatea futballklub huligánjai, akik az elmúlt évtizedek során elsősorban idegengyűlölő és agresszív magatartásukkal tűntek ki a többi román szurkolótábor tagjai közül.

Mint arról beszámoltunk, az Universitatea (U) klubhoz tartozó huligánok botokkal és láncokkal támadtak szombaton a városi rivális magyar szurkolói csoportja által rendezett amatőr-futballkupa helyi és magyarországi résztvevőire. A szervezők először kitessékelték őket, de a huligánok hamarosan felfegyverkezve tértek vissza. A kirobbant tömegverekedés a támadók elkergetésével végződött. A helyszínre riasztott csendőrség már csak a verekedés utáni állapotokat láthatta.

Az 1919-ben a kolozsvári románság sportegyesületeként létrejött klub soviniszta kemény magja legutóbb a kosárlabda-Európa-bajnokságnak a kincses városban rendezett csoportmérkőzésein hallatott magáról, amikor a magyar és a román válogatott összecsapása előtt meggyújtott egy piros-fehér-zöld zászlót. Az egykor szebb napokat is megélt, mára a román labdarúgó-bajnokság harmadik osztályába lecsúszott gárda ultrái számára egyformán a román nemzeti identitás szerves része a klub iránti rajongás és a magyarok gyűlölete. Ez az életérzés különösen a kilencvenes években, a város magyarfaló polgármesterének, Gheorghe Funarnak a regnálása idején lelt táptalajra, aki maga is bátorította a más nemzetiségűeket gyalázó megnyilvánulásokat.

A kolozsvári egyetemistacsapat huligánjait cseppet sem zavarja, hogy a klub előmeneteléhez az idők folyamán megannyi magyar sportoló és szakember is hozzájárult, többek között az ötvenes-hatvanas években az a Kovács István edző, aki később az Ajax Amsterdamot is irányította.

A B-közép közismert szlogenjei közé tartozik a „Ki a magyarokkal az országból!” és a „Vizelek rád, Magyarország!” típusú rigmusok, holott az U élvonalbeli kosárlabdacsapatának egyik oszlopos tagja éppen a román válogatottat is erősítő kiváló játékos, Török Roland.

A román ultrák egyformán gyűlölik a magyarokat, valamint a korábbi tulajdonos, Pászkány Árpád révén magyar csapatként elkönyvelt városi rivális szurkolótáborát. Egyébként a román labdarúgó- és kosárlabda-szövetség néhányszor már megbírságolta a román klubot huligánjai magyarellenes kirohanásaiért, ezek a fellépések azonban eddig nem bírtak elrettentő erővel, és igazából az egyesületnek sem sikerült lecsitítania megvadult drukkereit.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Péter László kolozsvári sportszociológus szerint éppenséggel az elmaradt szankciók bátorították a román huligánokat arra, hogy minősíthetetlen erőszakossággal lépjenek fel a hétvégén Kolozsvárra látogató debreceni és dunaszerdahelyi szurkolókkal és játékosokkal szemben.

Az egyetemi tanár a kolozsvári Krónika napilapnak kifejtette, mivel a sport és a stadion a társadalom tükre, a mostani incidens nem független az általános román–magyar viszonytól, s a hatóságok lagymatag magatartásától sem. „A romániai sportvilágban, kiváltképpen a labdarúgásban a székelyföldi Sepsi OSK első ligás szereplése folytán megerősödni látszik a lelátók magyarellenessége, ami ellen a szervezőknek, sportszervezeteknek, szponzoroknak és maguknak a békés és szórakozni vágyó szurkolóknak egyaránt kötelességük határozottan fellépni” – fogalmazott a szociológus.

Lapunk megpróbálta megtudni az Universitatea illetékeseitől, mi az álláspontjuk a klub szurkolóinak randalírozásával kapcsolatban, és milyen intézkedéseket foganatosítanak a hasonló incidensek elkerülése érdekében. Érdemi választ eddig nem kaptunk kérdéseinkre, eljuttatták viszont Radu Constantea klubelnök állásfoglalását, amelyben a vezető elítéli a hétvégi incidenst, és arról biztosítja szurkolóit, partnereit és Kolozsvár lakosságát, hogy nem tolerálja az erőszakos magatartást.

„Az Universitatea elítéli a fizikai és verbális erőszakos megnyilvánulásokat, történjen az a sportrendezvényeken vagy rajtuk kívül. A futballklub elutasítja az ilyesfajta magatartást, és sajnálatának ad hangot az elmúlt napokban történt incidens kapcsán, függetlenül attól, hogy milyen okok vezettek a sajnálatos esemény kirobbanásához” – szögezte le a klubelnök.

Közben a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szerdán azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében jelentkezzenek a hatóságoknál, ha bármilyen információval, fénykép- vagy videofelvételekkel rendelkeznek a tömegverekedéssel, valamint a benne részt vevő személyek kilétével kapcsolatban.

A rendőrség közölte, a helyszínre kiszállt rendvédelmi alakulatok három férfit előállítottak, és a kapitányságra szállították őket a „történtek tisztázása érdekében”. A rendőrség nem pontosította, hogy az előállítottak melyik csoporthoz tartoztak. A román rendőrök jegyzőkönyvet készítettek a történtekről, a dossziét pedig továbbították a városi ügyészségnek.

Levélben tájékoztatta a történtekről Carmen Dan belügyminisztert szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – írja az MTI az RMDSZ hírlevele alapján. Kelemen Hunor felháborítónak nevezte, hogy a hatóságok csak azután láttak hozzá az ügy kivizsgálásához, hogy a média beszámolt a magyarellenes incidensről. Az RMDSZ elnöke arra kérte a belügyminisztert, hogy a tárca tegyen meg mindent a történtek részletes kivizsgálásáért.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.