Visszavonulhat a kanyaró Kárpátalján

MN

2018. március 13., kedd 18:18, frissítve: kedd 20:24

Kárpátalján a múlt héten 141 kanyarós megbetegedést jelentettek. Ez az előző heti adatnál 11 százalékkal kevesebb. Viktorija Timcsikre, az Egészségügyi Minisztérium Kárpátaljai Laboratóriumi Központja járványfelügyeleti osztálya vezetőjének közlése szerint 111 gyerek és 30 felnőtt betegedett meg. A szakember azt is elmondta, hogy a megbetegedések száma jellemzően a 10–17 évesek körében csökkent.

A megbetegedettek 72 százalékát korábban egyáltalán nem oltották be kanyaró ellen, és mindössze 19 százalékuk kapott meg egyetlen oltást. A kórházi kezelésben részesültek aránya változatlan maradt a vizsgált időszakban, 76 százalékot tett ki.

2018 eleje óta összesen 1279 megbetegedésről lehet tudni Kárpátalján. Közülük 1007 volt 17 évesnél fiatalabb, ez az esetek 78,7 százalékát jelenti.

A múlt héten 6192-en keresték fel a megye egészségügyi intézményeit akut légúti fertőzésre panaszkodva. Az előző héthez képest 3 százalékkal nőtt az esetszám. A megbetegedések száma 16 százalékkal haladta meg a járványszintet. A betegséget járványként tartják számon a Huszti, a Munkácsi, a Técsői és a Nagyszőlősi járásban.

Az orvoshoz fordulók közül 3979 (64 százalék) volt a 17 éven aluli. A héten 203-an (3,3 százalék) szorultak kórházi ellátásra a légúti fertőzéssel küszködők közül. A laboratóriumi vizsgálatok kizárták az influenzát – írja a Kárpátaljalap.hu.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.