Az ég felé terjeszkednek a nyomornegyedek + Kép

NT

2012. május 21., hétfő 20:43

Két százalékkal csökkent ugyan a Rio de Janeiró-i nyomornegyedek által elfoglalt területek nagysága 2008 óta, a lakosságszám azonban tovább nőtt, mert a bádogházak az ég felé terjeszkednek.

Az O Globo című brazil lap szerint a riói favellák területe 113 futballpálya méretével lett kisebb négy év alatt, a szegénynegyedek azonban vertikális növekedésnek indultak, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú terjeszkedést.

A 2000 és 2010 közötti években a nyomornegyedek lakossága 27,5 százalékkal, egymillióról 1,4 millióra bővült, miközben Rio de Janeiro más részeiben csak 7,4 százalékos népességgyarapodás volt kimutatható. A brazil nagyváros hivatalos körzethatárán belül jelenleg 763 favellát számlálnak, míg 2000-ben csak 514 volt. Ez 48 százalékos növekedést jelent. A bádogvárosokban 118 ezer új viskó nőtt ki a földből ez idő alatt, ami 36,8 százalékos bővülés.

Fotó: castelinho38.com


Rocinhában, Rio legnagyobb nyomornegyedében, a turistaövezet déli részén például a földcsuszamlásoktól fenyegetett veszélyzónában lévő 22 ezer négyzetméternyi lakóterületet bontottak le és költöztették ki az ott élőket, akiknek kártérítést fizettek. A hatóságok 2011 decembere és ez év márciusa között mégis 206 – napi átlagban 1,7 – új bádogviskó építését tiltották meg. Így viszont van olyan épület, amely 11 emeletet számlál. A tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket. Még a 11 emeletest sem.

„A bontás hosszú folyamat. A polgármester bosszúságára egyes lakók bíróságon támadják meg a döntést, és közben tovább építkeznek” – idézte az O Globo Rio de Janeiro városrendezési tanácsosát, Sergio Diast. A nyomornegyedek egyik lakója ugyanakkor elmondta, ő a nagyszüleitől örökölte lakását, a hatóságoknak pedig nincs joguk megtiltani, hogy egy negyedik emeletet építsen házára a lányának, aki várandós.

A polgármester célja ennek ellenére, hogy idén 3,5 százalékkal, 2016-ra pedig öt százalékkal csökkentse a favellák területét.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.